Regija

BALKAN NA UDARU! Objavljena dugoročna vremenska prognoza, evo šta nas očekuje

Najviše temperature u Italiji i na Balkanu

Prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. započeo je u većem dijelu Еvrope vlažnim i hladnim vremenom. Ali taj obrazac će se promijeniti, te sljedeće sedmice slijedi snažan toplotni talas u južnoj, centralnoj i istočnoj Еvropi.

Predviđa se da će se temperature popeti iznad 30 stepeni, a u nekim zemljama i do 40. Najviše temperature se predviđaju za centralnu Еvropu i Balkansko poluostrvo.

Prošle sedmice je u većem dijelu Еurope bilo prilično hladno za ovo doba godine, osim na jugoistoku koji je pogodio toplotni talas. Temperature u Grčkoj i Turskoj su bile izuzetno visoke, čak i rekordne za dijelove Grčke i Еgejsko more. Noću je temperatura bila oko 30 stepeni, a danju je znala preći 40. U Grčkoj su 13. juna 34 meteorološke stanice izmjerile maksimalnu temperaturu iznad 42 stepena, 136 stanica iznad 40 i 322 postaje iznad 35 stepeni.

Tog dana je zabilježeno 44 na grčkom Milosu, 43,6 na Rodosu, 43,9 na Kreti, a 45,3 stepena je zabilježeno u Astromeritisu na Kipru.

Sljedeće sedmice se u cijeloj centralnoj Еvropi, na Balkanu i istočnoj Еvropi očekuju temperature koje će prelaziti 30 stupnjeva. Prema zapadu i sjeveru, temperature će ostati blizu ili ispod prosjeka za sredinu lipnja, piše „Sever Veder Jurom“.

Toplotna kupola

Glavni uzrok nadolazećeg toplotnog talasa je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplotna kupola. Kada se uspostavi dugotrajno stabilno vrijeme, ovaj fenomen pojačava toplotne talase valove. Toplotna kupola djeluje poput poklopca na loncu. Ona zahvata znatno topliju vazdušnu masu i pritišće je prema tlu. Zračna masa se pritom značajno zagrijava kako dolazi do najnižih nadmorskih visina.

Pod toplotnom kupolom dnevne prosječne i maksimalne temperature obično su znatno iznad uobičajenog prosjeka. Kada je toplotna kupola vrlo izražena, može doći do obaranja temperaturnih rekorda. Kako ulazimo u sredinu juna, čekaju nas stabilniji, ali znatno topliji vremenski uslovi.

Toplotna kupola se širi iz mediteranskog područja prema centralnoj i istočnoj Еvropi te donosi znatno topliju vazdušnu masu u odnosu na prvu polovicu mjeseca. Prvi značajniji toplotni talas meteorološkog ljeta 2024. razviće se od utorka do subote, noseći anomalno toplu masu na veliki dio evropskog kontinenta.

Najviše temperature u Italiji i na Balkanu

Od srijede do petka najtoplija zračna masa stiže od Italije prema centralnom Balkanu, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj. U Italiji i na Balkanu se predviđaju maksimalne temperature koje dostižu blizu 40 stepeni.

U petak nam slijedi vrhunac toplotnog talasa. U Italiji bi temperature mogle dostići i 42 stepena Celzijusa. U četvrtak i petak se očekuje vrlo vruće vrijeme i širom zemalja sjevernog Balkana, s najvišim temperaturama u Hrvatskoj, gdje bi moglo biti blizu 40 stepeni.

Sljedećeg vikenda nam stiže osvježenje sa zapada, a temperature će se vratiti na uobičajene vrijednosti za jun, s maksimalnim temperaturama od nekih 30-ak stepeni.

Na drugom dijelu Еvrope će Atlantski okean doprinijeti znatno hladnijem vremenu te će u drugoj polovini sedmice u Portugalu i Španiji biti hladnije nego što je uobičajeno. U srijedu i četvrtak su moguće oluje na području Španije i Francuske, Švajcarske i Njemačke, a u petak bi Njemačku, Austriju Češku i Poljsku moglo zahvatiti grmljavinsko nevrijeme., prenosi Index.

Najnovije vijesti

To Top