ISTAKNUTE VIJESTI

U REGION STIGAO „PUSTINSKI ĐAVO“ Toplotni talas kosi Balkan – ovih mjera se pridržavajte!

Područje cijelog regiona, zadesio je intenzivan toplotni talas, a temperature će preći i 35 stepeni, a 10, 11 i 12. jul označeni su kao najrizičniji.

Zbog toplotnog talasa, koji je u pojedinim medijima nazvan Pustinjski đavo“, Institut „Batut“ izdao je upozorenje za građane.

„Prognozirane vrijednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji veoma opasne pojave od 10. do 12. jula na teritoriji južnobačkog okruga; 11. i 12. jula na području sjevernobačkog, sjevernobanatskog i mačvanskog okruga, a 12. jula u srednjebanatskom i zapadnobačkom okrugu“, navodi se u upozorenju i dodaje:

„U domen opasne pojave spadaće maksimalne dnevne temperature vazduha na teritoriji grada Beograda, na sjeveru zemlje, kao i na sjeveroistoku i dijelovima centralne Srbije“.

Na ostaloj teritoriji zemlje, u posmatranom periodu se uglavnom mogu očekivati temperature u domenu potencijalno opasne pojave, prenosi „Mondo“.

Mjere prevencije su:

Često mijenjanje čiste i suve odjeće, trebalo bi primjenjivati, kako kao preventivnu mjeru, tako i u slučaju već dijagnostikovanog toplotnog osipa.

Smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature;

Redovni unos tečnosti (1 čaša vode/20 min) u ustaljenom ritmu, bez obzira na eventualno odsustvo osjećaja žeđi.

Pojava toplotnih edema gornjih i donjih ekstremiteta prevenira se regularno obavljenom aklimatizacijom na uslove povišene spoljne temperature vazduha (promjena klimatskih zona). Do oporavka dolazi nakon boravka u hladnijem okruženju u trajanju od 1 – 2 dana.

Na svaku pojavu konfuznosti, nesvjestice, izrazito tople i suve kože potražiti hitnu ljekarsku pomoć.

Najnovije vijesti

To Top