BiH

UŽAS U BIH: Čovjek umro od ujeda stršljena

Ujed stršljena predstavlja opasnost za ljude sklone alergijskim reakcijama, najopasniji su ujedi u predjelu glave i vrata, jer može doći do gušenja i takve osobe odmah treba da zatraže ljekarsku pomoć, rečeno je Srni u Službi porodične medicine Doma zdravlja u Banjaluci.

Načelnik Službe Kosana Stanetić rekla je da se prilikom ujeda javlja jak bol, crvenilo, svrab i otok, koji prolazi oko sat vremena nakon ujeda, osim kod alergičnih osoba.

– Ujedi stršljena posebno su opasni kod osoba sklonim alergijskim reakcijama, a kod posebno osjetljivih osoba može se razviti i najteža alergijska reakcija – anafilaktički šok, koja je životno ugrožavajuće stanje – objasnila je Stanetićeva.

Ona je dodala da se pacijenti sa takvim alergijskim reakcijama žale na otežano disanje, mučninu, povraćanje, drhtavicu i povišenu tjelesnu temperaturu, te da je kod ovakvih pacijenata neophodna hitna ljekarska pomoć.

– Prvi korak nakon ujeda stršljena je da se ubodeni dio tijela podigne u odnosu na trup, da bi se na taj način spriječilo širenje otrova. Ukoliko je žaoka ostala u koži, najbolje je odstraniti ravnim nožem, a ne pincetom da bi se izbjeglo istiskanje otrova – kaže Stanetićeva.

Osim farmakološke terapije, Stanetićeva je navela da mnoge osobe primjenjuju i prirodna sredstva za ublažavanje simptoma nastalih nakon ujeda stršljena, najčešće hladne obloge, a esencijalna ulja metvice i lavande koriste protiv bola i svraba.

Stanetićeva je rekla da se u narodnoj medicini, kao sredstva za ublažavanje tegoba, preporučuju i masti od gaveza i nevena, a preventivno se preporučuje korištenje sredstava za zaštitu od ujeda insekata.

Podsjećamo, četrdesetpetogodišnji muškarac iz Srbije umro je juče od ujeda stršljena. Njega je, kako javljaju mediji, stršljen ujeo za vrat, nakon čega je čovjek preminuo na kućnom pragu.

Najnovije vijesti

To Top