BiH

Poslanik DNS-a zatražio da se vrati ploča zločinca Karadžića na Palama 

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Aleksandar Glavaš (DNS) zatražio je danas informacije o ploči uklonjenoj sa Studentskog doma na Palama, koja je bila posvećena ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.Glavaš je pitao ko je skinuo ploču i zbog čega, kao i gdje se danas ploča nalazi.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a Srđan Rajčević kazao je da to ministarstvo nije učestvovalo ni u postavljanju niti u uklanjanju sporne ploče. Rajčević je dodao da je ploča uklonjena na zahtjev porodice.

Narodni poslanik Glavaš (DNS) je poručio da ploča treba biti vraćena jer je, kako je rekao, njenim uklanjanjem “nanesena šteta ugledu Republike Srpske i njenom rukovodstvu budući da je postavljena uz svečano prisustvo visokih dužnosnika”.

Podsjetimo, ploču je postavio Milorad Dodik (SNSD) u martu 2016. godine, a uklonjena je u decembru 2020. godine nakon što je to više puta zatražio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i probosanske političke stranke te udruženja preživjelih žrtava rata.

Potpredsjednica NSRS-a Sonja Karadžić Jovičević izjavila je nakon skidanja ploče da tablu treba ukloniti jer se ime njenog oca koristi za “prepucavanje”.

Ratni zločinac i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top