Auto/moto

Audi neće praviti Q2 druge generacije

U Ingolstadtu su odlučili da neće praviti novu (drugu) generaciju modela Q2 koji je premijerno predstavljen 2016. godine, a u dogledno vrijeme više neće biti u ponudi Audija.

U objavljenim planovima Audija otkriveno je da crossover model Q2 neće dobiti drugu priliku, a aktuelna generacija koja je premijerno predstavljena 2016. godine i redizajnirana nakon četiri godine, zajedno s manjim modelom A1, uskoro više neće biti u ponudi njemačke automobilske kompanije.

Nakon penzionisanja modela Q2 i A1 najmanji model u globalnoj ponudi Audija bit će A3 (C segment), a povlačenje spomenutog dvojca u Ingolstadtu objašnjavaju odlukom prema kojoj će se u budućnosti fokusirati na proizvodnju većih i skupljih modela.

Ranije je najavljeno da će Audi posljednje modele koje će pokretati motori s unutrašnjim sagrijevanjem predstaviti 2026. godine, a odustajanje od proizvodnje spomenutih motora planirano je u 2033. godini.

Do tada, ponuda Audijevih modela prije kraja godine bit će proširena modelom Q6 E-Tron koji je zasnovan na PPE platformi koju je Audi razvijao zajedno sa Porscheom.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top