BiH

Europarlamentarci zatražili sankcije za Dodika: Osuđujemo aktivnosti aktera u RS da uspostave “Veliku Srbiju”

Zemlja je nesumnjivo u najdubljoj političkoj krizi od Dejtonskog mirovnog sporazuma, kazao Koster

Zastupnici u Evropskom parlamentu Dietmar Koster i Delara Burkhardt pozvali su Evropsku Uniju da pokaže solidarnost sa svojim demokratskim partnerima u BiH i uvede “precizne sankcije” članu Predsjeništva BiH Miloradu Dodiku i njegovim bliskim saradnicima uslijed političke krize u zemlji.

Naime, posmatrači već mjesecima upozoravaju na eskalaciju sukoba u Bosni i Hercegovini, navodi se u saoćenju iz kancelarije Potprijedsjednice Delegacije za odnose sa BiH i Kosovo u EP, Delare Burkhardt.

Eksperti za vanjsku politiku u Evropskom parlamentu danas su u nadležnom komitetu, Odboru Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), raspravljali o finansiranju EU za Bosnu i Hercegovinu.

Dietmar Koster, Foto: Agencije

Zabrinutos građana

– Tenzije u Bosni i Hercegovini su ogromne. Zemlja je nesumnjivo u najdubljoj političkoj krizi od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve stranke sa nacionalističko-etničkim pristupom tome doprinose. Za to su prvenstveno odgovorne srpske nacionalističke snage oko Milorada Dodika – izjavio je Koster, njemački zastupnik koji u EP djeluje u klubu socijaldemokrata.

Dodao je da svojim potezom povlačenja iz državnih, demokratski legitimnih institucija, Dodik daje razlog za zabrinutost građana da će državne institucije BiH biti raspuštene i da će se time destabilizirati cijela država.

Dodikova oštra retorika povodom neustavnog obilježavanja 9. Januara u Republici Srpskoj je “ohrabrila njegove pristalice” što je dovelo do nacionalističkih i islamofobičnih napada, navodi se.

– Situacija je i dalje izuzetno zabrinjavajuća. Građani sve više gube povjerenje u evropske institucije. To pokazuje koliko je hitno BiH staviti na više mjesto na dnevnom redu Evropske unije. EU bi trebala pojačati pritisak na Dodika da ukine blokadu na državnom nivou BiH – navodi se.

Također se spominje i reforma izbornog zakona u BiH.

Nadalje, moraju se stvoriti uslovi za demokratske, fer i slobodne izbore u drugoj polovini godine. Reforma izbornog zakona mora slijediti princip da se svim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, garantuju sva demokratska prava. Kratkoročni ustupci Dodikovim retoričkim eskalacijama nisu efikasni.

Delara Burkhardt, Foto: Agencije

Politička kriza

– Sada je od najveće važnosti da ojačamo direktnu vezu sa civilnim društvom i hrabrim akterima koji imaju volju i ideje za održivu i pravednu budućnost Bosne i Hercegovine – rekla Burkhardt.

Ona je također navela da je eskalacija etnonacionalizma gurnula zemlju u najgoru političku krizu u posljednjih 26 godina.

– Osuđujemo aktivnosti aktera u RS – na čelu sa Miloradom Dodikom – da podijele zemlju i uspostave “Veliku Srbiju”. Ljudi na terenu se s pravom nadaju podršci EU u ovoj napetoj situaciji. Odgovor Evropske komisije, međutim, ograničen je na sumnjivo ćutanje. To je zabrinjavajuće i samo jača nacionalističke aktere – izjavila je ona.

Dodala je da Evropa mora pokazati solidarnost sa svojim demokratskim partnerima u BiH uvođenjem preciznih sankcija akterima oko Milorada Dodika, jačanjem ureda Visokog predstavnika u BiH i podrškom onima koji žele unaprijediti državu, a ne onima koji stvaraju razlike.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top