Svijet

Putin držao Macrona na distanci tokom sastanka jer se nije želio testirati

Foto: EPA-EFE

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je zahtjev Kremlja da se testira na ruski COVID-19 kada je ove sedmice stigao kod predsjednika Vladimira Putina, te je zbog toga držan na distanci za neobično dugačkim stolom, rekli su Reutersu dva izvora u Macronovom okruženju.

Posmatrači su bili iznenađeni slikama Macrona i Putina kako sjede na suprotnim krajevima stola dugog četiri metra kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi u ponedjeljak, a neke diplomate i drugi sugerisali su da Putin možda želi poslati diplomatsku poruku.

Ali dva izvora, koji poznaju zdravstveni protokol francuskog predsjednika, rekli su Reutersu da je Macron dobio izbor: ili da prihvati PCR test koji su uradile ruske vlasti i bilo bi mu dozvoljeno da se približi Putinu, ili da odbio i mora se pridržavati strožeg fizičkog distanciranja.

“Znali smo vrlo dobro da to ne znači rukovanje i taj dugački sto. Ali nismo mogli prihvatiti da se dočepaju predsjednikovog DNK”, rekao je jedan od izvora za Reuters, pozivajući se na sigurnosne brige ako bi francuskog lidera testirali ruski ljekari.

Portparol Kremlja nije odmah odgovorio na poruku Reutersa za komentar.

Drugi izvor iz Macronovog okruženja potvrdio je da je Macron odbio da uradi ruski PCR test. Izvor je rekao da je Macron umjesto toga uzeo francuski PCR test prije polaska i test na antigen koji je napravio njegov liječnik u Rusiji.

“Rusi su nam rekli da Putina treba držati u strogom zdravstvenom balonu”, rekao je drugi izvor.

U četvrtak, tri dana nakon što su Macron i Putin imali socijalno-distanciran sastanak, ruski lider primio je kazahstanskog predsjednika Kasim-Žomart Tokajeva. Dvojica muškaraca su se rukovali i sjeli jedan uz drugoga, razdvojeni samo malim stočićem.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top