BiH

Komšić: Schmidt mora poništiti zakone koji bi omogućili secesiju entiteta RS

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt mora odmah poništiti antiustavne zakone o VSTV RS i Zakon o imovini RS-a, koje je danas usvojila NSRS, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je kazao da ovakvi napadi na ustavni poredak Bosne i Hercegovine imaju za konačnu odluku pokušaj o secesije bh. entiteta Republika Srpska, a to je moguće ukoliko se razvlasti pravosuđe.

“Dok se pregovara o izmjenama Izbornog zakona BiH, nastojeći ugoditi Draganu Čoviću, isti u ovakvim antiustavnim aktivnostima ne vidi ništa sporno”, rekao je Komšić.

Dodao je da ove antiustavne aktivnosti ne mogu ostati i ne smiju proći bez toga da ih Visoki predstavnik poništi, kao i reakcije pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, u prvom redu Tužilaštva BiH.

“Podsjetio bih da u Priebeovom izvještaja o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine nije pisalo da se trebaju praviti entitetski VSTV-ovi, već naprotiv bila je preporučena reforma sadašnjeg VSTV-a i njegovo jačanje. Zato smo svojevremeno i uputili prijedlog zakona kojim se to rješava, kojeg su pojedini parlamentarci zakočili na samom početku”, istakao je Komšić.

Naglasio je da je svima jasno šta radi Milorad Dodik.

“Onda kada je izgubio političku kontrolu nad VSTV BiH, odlaskom njegovog Milana Tegeltije, on sada želi napraviti svoj, entitetski VSTV nad kojim bi imao potpunu kontrolu i na taj način zaštitio sebe i svoje nezakonite odluke. Ista je stvar i sa zakonom o nepokretnoj imovini RS-a, kojim se očito vrši onemogućavanje implementacije odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, zaključio je Komšić.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top