ISTAKNUTE VIJESTI

Ugledni The Economist o stanju u našoj zemlji: BiH je opet na rubu raspada

Jedan od najuglednijih svjetskih medija o stanju u našoj zemlji

Jedan od najuglednijih svjetskih medija The Economist bavio se političkim odnosima u našoj zemlji, a u svom analitičkom prikazu pod naslovom “Bosna je na rubu raspada, Srbi žele van” secira secesionističke težnje Milorada Dodika.

Kroz priču u sarajevskoj Vijećnici londonski list navodi kako se BiH suočava s najozbiljnijom krizom od ratne 1995. godine. Osvrće se na uređenje zemlje pod Dejtonskim sporazumom nagovještavajući da takav sistem pomaže održanju mira, ali pruža i velike mogućnosti za korupciju.

“Sada je ova struktura ugrožena. Milorad Dodik, srpski član tročlanog Predsjedništva zemlje, želi ukinuti ovlasti koje je RS dala bosanskoj državi. To je secesija u svemu osim po imenu. Najeksplozivniji prijedlog je ponovno stvaranje vojske RS-a, koja je ubila 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine. Dodikova igra moći počela je u julu, nakon što je visoki predstavnik nametnuo zakon kojim je nezakonito poricanje da je masakr u Srebrenici genocid”, navodi se u tekstu.

U međuvremenu HDZ, glavna stranka bosanskih Hrvata, prijeti blokiranjem planiranih ovogodišnjih izbora, dodaje autor.

“Godinama se protivi činjenici da Bošnjaci i Hrvati zajednički glasaju za bosanske i hrvatske predstavnike Federacije u Predsjedništvu. Stoga se Željko Komšić, hrvatski predstavnik, bira uglavnom bošnjačkim glasovima. Gospodin Komšić protivi se izmjeni izbornih pravila kako bi se glasači iz Federacije podijelili po etničkoj pripadnosti, rekavši da HDZ i gospodin Dodik pokušavaju postići ono što separatističkim čelnicima nisu uspjeli tokom rata. Oni koji prijete bosanskom ustavu trebaju biti uhapšeni, insistira – sjediti ispod portreta maršala Tita, bivšeg čelnika ujedinjene Jugoslavije”, piše londonski list.

Argumenti o etničkim podjelama ostavljaju bh. političare nesposobnim da vladaju, konstatira se.

“Zemlja ima drugi najveći broj umrlih od korone u Evropi u odnosu na broj stanovnika. Premijeru Federacije sudi se za korupciju u nabavci respiratora. U RS-u je korišten jeftini industrijski kisik za pacijente s koronom umjesto medicinskog”, navodi se dalje.

Paravojna policija RS-a je 9. januara marširala u povorci povodom 30. godišnjice ovog entiteta, iako je ustavni sud proglasio praznik nezakonitim. S gospodinom Dodikom paradu je gledao ruski ambasador. Petog januara Amerika je uvela sankcije Dodiku zbog pokušaja demontaže Dejtona i zbog korupcije. Pojedine evropske zemlje će slijediti primjer, ali ne i EU u cjelini, jer Mađarska, koja podržava Dodika, to neće dopustiti”, zaključuje se.

Sagovornici u tekstu su državni parlamentarci Damir Arnaut i Zlatko Miletić.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top