Svijet

Amerikanci tvrde da je ruska invazija na Ukrajinu pitanje vremena

John Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a (Foto: EPA-EFE)

Sjedinjene Američke Države tvrde da bi ruska vojna invazija na Ukrajinu mogla početi u bilo koje vrijeme te su pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu u sljedećih 48 sati.

Iz Bijele kuće su jučer, 11. februara, objavili da bi invazija mogla početi zračnim napadom, a zbog čega bi evakuacija bila teška. No, Rusi uporno uvjeravaju da se invazija neće desiti, uprkos tome što su rasporedili skoro 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom.

Još neke države su pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu, a među kojima su Kanada, Nizozemska, Latvija, Japan i Južna Koreja.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je optužilo Zapad da širi dezinformacije. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je izjavio da je Rusija sada u poziciji da izvrši veliku vojnu akciju.

“Ne možemo predvidjeti budućnost, ne znamo tačno šta će se desiti, ali je rizik dovoljno visok i prijetnja je velika”, kazao je Sullivan.

Naglasio je da američka administracija ne zna da li je predsjednik Rusije definitivno odlučio da se invazija desi, ali da Kremlj pokušava opravdati vojnu akciju. Ranije je državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekao da sve ukazuje na eskalaciju situacije.

Kako je kazao, invazija bi mogla početi bilo kada, a da je izgledno da se to desi i tokom Zimskih olimpijskih igara koje u Pekingu traju do 20. februara. Američki predsjednik Joe Biden je poručio da neće slati vojnike u Ukrajinu koji će spašavati američke državljane, prenosi BBC.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top