ISTAKNUTE VIJESTI

SDA: Visoki predstavnik bez odlaganja mora poništiti neustavne zakone izglasane u NSRS-u

Iz SDA je danas saopćeno da su Zakoni o VSTV-u, imovini i lijekovima koje je Narodna skupština RS-a usvojila – direktan su napad na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum i moraju biti poništeni i stavljeni van snage.

“Visoki predstavnik je dobio jasnu podršku Vijeća za implementaciju mira (PIC) da iskoristi svoje ovlasti i instrumente koji mu stoje na raspolaganju i od njega očekujemo da to učini bez odlaganja, ne čekajući javne rasprave ili eventualno objavljivanje zakona u službenom listu”, naveli su.

OHR je 2009. godine u sličnoj situaciji poništio protivustavne akte Narodne skupštine RS-a koji su se odnosili na prenos nadležnosti i sa takvom praksom treba nastaviti, jer je to obaveza koja im je data Dejtonskim sporazumom.

“Apeli i verbalne osude nisu dovoljni. Svako odlaganje konkretnih poteza samo dodatno ohrabruje SNSD da nastavi sa nasrtajima na Ustav BiH, što može imati nesagledive posljedice po pravnu sigurnost, zdravlje građana, ali i dovesti do narušavanja stabilnosti i mira”, zaključeno je.

Međunarodna zajednica svojom pasivnošću i popustljivošću ne bi smjela ponoviti greške iz 90-ih godina prošlog stoljeća, kada nije na vrijeme reagovala i zaustavila Radovana Karadžića. Posljedice pasivnosti, nažalost, bile su tragične.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top