ISTAKNUTE VIJESTI

Kreće pritisak na Srbiju: Je li EU konačno prepoznala providnu igru Vučića i Dodika?

Foto: Pixsell/Milos Tesic

Ambasadori pojedinih zemalja Evropske unije upozorili su srbijansku vlast da neće doći na obilježavanje Dan državnosti u Orašcu ako tamo bude prisutan član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ova informacija mogla bi biti od velike važnosti i značiti prekretnicu, jer bi mogla ukazivati na novi pristup Zapada u obuzdavanju Dodika. Najava dolazi nakon što je u Narodnoj skupštini RS-a usvojen nacrt zakona o entitetskom visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kao i zakon o državnoj imovini.

Da li je korišten pogrešan pristup?

Zapad je dosad uglavnom Dodiku prijetio sankcijama, otkazivanjem pomoći i međunarodnom izolacijom. No, prema svemu sudeći te mjere nisu dale rezultate jer lider SNSD-a nastavlja sa svojom politikom atakovanja na državu BiH, njene institucije, Ustav i stabilnost.

Problem kod ovakvog pristupa je što je teško na taj način nauditi Dodiku. On i njegova porodica imaju ogromnu imovinu, u vidu nekretnina i privatnih kompanija, a vjerovatno i fondova u kešu, na području RS-a i Srbije. Kakve god sankcije da se uvedu Republici Srpskoj pogodit će obični narod koji i ovako jedva preživljava, dok će Dodik i njegov uži krug saradnika nastaviti uživati u bogatstvu koje je dobro zaštićeno.

S druge strane, Dodik metodama manipulacije, te zahvljujući kontroli dobrog dijela medija u RS-u, uspijeva ubijediti narod da se u ovom siromašnom entitetu zapravo dobro živi, a da bi se živjelo još bolje da, tobože, nije neprijatelja koji sputavaju razvoj Republike Srpske.

Na taj način sebe abolira od krivice i u mogućnosti je ponovo dobiti izbore uprkos katastrofalnoj ekonomskoj situaciji.

Drugi mogući način obuzdavanja Dodika u njegovom rušilačkom pohodu jeste pristisak na njegove saveznike i zaštitnike, i on će se očito morati primijeniti.

Beograd kao ključna karika

Tu je na prvom mjestu Srbija koja, ne samo da je ključni Dodikov saveznik, već je i sama u ogromnoj mjeri zavisna od dobrih veza sa zemljama EU. Rusija je također Dodikov zaštitnik ali je na nju mnogo teže utjecati, a osim toga odnosi Zapada i Moskve su svakako nategnuti do pucanja zbog ukrajinske krize.

Jasno je da se Dodik, bez podrške Aleksandra Vučića, ne bi mogao održati dugo na vlasti. Također je jasno da bi se bez podrže ključnih zemalja EU teško ostvario Vučićev san da ostane upamćen kao jedan od najvećih lidera i graditelja u historiji Srbije koji je doveo do ogromnom ekonomskog razvoja zemlje. Zemlje EU su među ključnim investitorima i trgovinskim partnerima Beograda.

U posljednje vrijeme postaje sve jasnije da sankcije Republici Srpskoj, bez sankcija ili bar snažnijeg pitiska na Srbiju, neće uroditi plodom.

Između ostalog, zbog toga što Srbija koja se ekonomski brzo razvija može naći načine da, barem djelimično, finansijski kompenzira gubitak RS-a koji bi nastao usljed mogućih širih sankcija Republici Srpskoj te Dodiku pružiti političku podršku i zaštitu, kako bi SNSD mogao na miru nastaviti sa svojom rušilaškom politikom u BiH.

Stoga je najava ambasadora EU singal da su svjetski centri moći konačno postali svjesni ove igre Beograda i Banje Luke.

Od Vučića se ne mora tražiti da ruši Dodika, već samo da mu prestane davati bezrezervnu finansijsku, političku i medijsku podršku u njegovim antidržavnim aktivnostima.

Bez te podrške Dodik će morati mijenjati svoju politiku ako želi ostati na vlasti i sačuvati svoje bogatstvo.

Kako će reagirati Srbija?

Prema prvim reakcijama, vlasti u Srbiji nemaju namjeru da otkažu gostoprimstvo Dodiku na svečanosti 15. februara. Vučić je poručio da mu “ne pada na pamet” da čak i razmatra da isključuje rukovodstvo Republike Srpske i Dodika iz obilježavanja Dana državnosti.

Ocijenio je da je to pogrešna reakcija predstavnika zemalja EU, jer Srbija je ta koja organizuje skup i koja je domaćin, te da smatra da je prilično neozbiljan odnos ambasadora.

Predsjednik Skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je da diplomate Evropske unije ne moraju doći na svečanost obilježavanja Dana državnosti i podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu, ako im smeta Dodikovo prisustvo.

“Mi se ne miješamo ko će doći na njihova obilježavanja”, rekao je Dačić.

Dodik je također poručio da vlade RS-a i Srbije već osam godina zajednički obilježavaju važne datume, među kojima je i Dan državnosti – Sretenje, te da mu nije ni palo na pamet da ne prisustvuje predstojećim svečanostima.

“Nisam se ni uputio u taj problem. Naravno da ću biti na obilježavanju, jer ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg ne bih tamo bio prisutan, kao i rukovodstvo Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

Naravno, niko nije ni očekivao da će Vučić na prvu poslušati zahtjeve ambasadora. No, ovo je njemu više nego jasna poruka da mora mijenjati svoj odnos prema BiH i Dodiku, inače bi se i sam mogao naći u dubljim problemima.

(Izvor: Klix.ba

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top