Lifestyle

Turistička šetnja s Vučkom od Vijećnice do bob staze na Trebeviću

(Foto: D. S./Klix.ba)

U sklopu obilježavanja 38. godišnjice Zimskih olimpijskih igara Turistička zajednica Kantona Sarajevo danas je organizirala turističku turu od Vijećnice do bob staze Trebević.

Građani i posjetioci u društvu Vučka, maskote zimskih olimpijskih igara iz ’84. godine, u 12 sati su okupili na trgu preko puta Vijećnice, odakle su se uputili prema polaznoj stanici Sarajevske žičare. U sklopu ture bila je i vožnja žičarom koja pruža nezaboravno iskustvo za sve posjetioce našeg grada.

Grupa građana, nakon vožnje žičarom, krenula je prema bob stazi, koja je iako devastirana, jedna od atrakcija Trebevića. Staza je također postala popularno mjesto za crtanje grafita, ali i za fotografiranje. Turističkoj turi ima za cilj oživjeti olimpijski duh, ali i sačuvati uspomenu na olimpijske igre u Sarajevu.

Tokom ZOI u Sarajevu, davne ’84. godine, na Trebeviću su se održavale dvije olimpijske discipline. Na bob stazi spuštali su se učesnici igara u disciplini bob i sankanje. Nakon olimpijade staza je korištena za takmičenja u sklopu Svjetskog kupa sve do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je oštećena i od tada nema svoju prvobitnu namjenu.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top