ISTAKNUTE VIJESTI

Ukrajinski predsjednik: Rečeno nam je da će 16. februara biti dan ruskog napada

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se večeras naciji kazavši kako im je rečeno da će 16. februara biti dan napada, ali da će ga Ukrajinci učiniti danom jedinstva.

On je pozvao je državne dužnosnike, političare i poslovne ljude koji su nedavno napustili zemlju da se vrate u Ukrajinu u roku od 24 sata i pokažu jedinstvo s nacijom usred straha od ruske invazije.

“Vaša je direktna dužnost u takvoj situaciji biti s nama, s ukrajinskim narodom. Predlažem da se vratite u domovinu u roku od 24 sata i stanete rame uz rame s ukrajinskom vojskom, našom diplomatijom i našim narodom”, rekao je Zelenski u videoobraćanju.
Ukrajinski mediji objavili su da su neki zastupnici i vodeći poslovni ljudi pobjegli iz zemlje prošlog vikenda nakon što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i druge zapadne zemlje savjetovale svojim građanima da hitno napuste Ukrajinu.

“Vratite se svom narodu i svojoj zemlji koja je bila izvor vaših fabrika i bogatstava”, rekao je Zelenski.

Američki dužnosnici od petka upozoravaju da je pitanje dana kad bi Rusija mogla napasti Ukrajinu.

“Rečeno nam je da će 16. februara biti dan napada, ali mi ćemo ga učiniti danom jedinstva”, rekao je Zelenski.

Danas je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov preporučio predsjedniku Vladimiru Putinu da nastavi razgovore sa Zapadom o sigurnosnim zahtjevima Rusije u jeku napetosti oko Ukrajine.

Na drugoj strani, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je velika greška odluka nekih zapadnih zemalja, među kojima su SAD-e i Kanade, da svoje ambasade presele iz Kijeva na zapad Ukrajine.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden i premijer Velike Britanije Boris Johnson su večeras imali 40-minutni telefonski razgovor, a nakon njega je saopćeno da su dva lidera dojma da se kriza između Ukrajine i Rusije još uvijek može riješiti diplomatskim putem.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top