Lifestyle

Ulje vam često promijeni okus i miris: Kako ga pravilno skladištiti?

(Foto: Shutterstock)

Mnogi misle da ulje, bilo koje vrste, ne zahtijeva neku posebnu metodu pohrane, ali onda se iznenade kada užegne, odnosno promijeni okus i miris.

Kuhar Brian Malarkey i direktorica kalifornijskog ranča maslinovog ulja, Mary Mori, otkrili su da i ovu namirnicu treba čuvati, a kako sve ovisi o vrsti.

Prvo i osnovno, niti jedno ulje ne bi se trebalo držati iznad peći jer je ondje izloženo toplini.

Maslinovo ulje i bilo koje drugo za kuhanje treba dobro zatvoriti kako ne bi ulazio zrak jer on može pogoršati kvalitetu”, kaže Mary i dodaje da je idealna temperatura na kojoj treba stajati oko 18°C.

Jedno od najboljih mjesta za pohranu je ormar na hladnom i tamnom mjestu. Dobro je i da stoji u tamnozelenoj boci jer ova nijansa pomaže u filtriranju štetnih UV zraka. Također, otvorenu bocu maslinovog ulja treba potrošiti u roku od 30 do 60 dana.

Kokosovo ulje treba se čuvati u posudi s hermetičkim poklopcem ili u originalnoj boci koju morate dobro zatvarati. Neka stoji u najhladnijem kuhinjskom ormariću gdje nema svjetla. Ovo ulje je otporno na oksidaciju jer je izuzetno bogato zasićenim masnoćama i stabilno, ali visoka temperatura i svjetlo i dalje ga mogu uništiti.

Druga biljna ulja treba čuvati u frižideru do šest mjeseci ili na hladnom i tamnom mjestu do dvije godine. Dobro je i da stoje u plastičnim bocama.

Ulja od orašastih plodova poput orahovog, lješnjakovog i bademovog moraju se čuvati u frižideru. Vrlo je važno da ih čuvate na hladnom mjestu i izvan svjetla. Također, trebali biste ih iskoristiti što je prije moguće.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top