BiH

Vučić nije došao na centralnu proslavu Dana državnosti Srbije, Dodik držao govor

Obilježavanje Dana državnosti Srbije u Orašcu (Foto: SRNA)

U Srbiji se danas obilježava Dan državnosti (Sretenje) – dan kada je počeo Prvi srpski ustanak 15. februara 1804. godine i kada je proglašen Sretenjski ustav Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.Centralna ceremonija se, kao i svake godine, održava u Orašcu, mjestu gde je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.

Svečanosti prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije i druge zvanice. Na svečanosti je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te još nekoliko političara iz RS-a.

No, ono što je važno naglasiti je da na događaju nema predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Podsjetimo da su ambasadori pojedinih zemalja EU ranije poručili Vučiću da neće doći na obilježavanje ako na događaju bude Dodik. No, Dodik ipak prisustvuje ceremoniji, ali je Vučićevo odsustvo znakovito.

Postavlja se pitanje da li Vučić na ovaj način šalje poruku zapadnim partnerima da je spreman da se distancira od Dodika kako ne bi žrtvovao dobre odnose s državama Evropske unije.

Vučić će, kako je najavljeno, uručiti u Beogradu odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Inače, Dodik je održao i govor u Orašcu.

“U Republici Srpskoj obilježavamo ovaj dan kao svoj. Zagledni smo u Srbiju kao maticu. Srbija nama daje garancije i utočište, pomaže i daje podstrek”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da “Srbi danas imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju”.

“Srbiju, koja je garant mira i sigurnosti, koju volimo i radujemo se svakom njenom napretku, Srbiju koja je garant opstanka svih Srba”, naglasio je Dodik i zahvalio Srbiji za pomoć RS-u i razumijevanje.

On je istakao da je Srbija garant mira, država koja se pod rukovodstvom predsjednika Aleksandra Vučića gradi i ide naprijed.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top