BiH

Bosna i Hercegovina u Rusiju i Ukrajinu najviše izveze farmaceutskih proizvoda

Vanjskotrgovinska razmjena sa Rusijom nije zanemariva/Foto: Shutterstock

S obzirom na to da je situacija između Rusije i Ukrajine u posljednje vrijeme veoma napeta, te da su mnoge zemlje zabrinute zbog toga kako bi se na njih odrazio eventualni sukob između ove dvije zemlje, zanimalo nas je kakvu vanjskotrgovinsku saradnju sa ovim zemljama ima BiH.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH kažu kako je razmjena sa Rusijom značajna, a sa Ukrajinom je nešto slabija.

U vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i Rusije prevladava uvoz, ali ni izvoz nije beznačajan.

Tako je u prošloj godini iz Rusije u našu zemlju uvezeno roba u vrijednosti 277,46 miliona KM, a u ovu zemlju izvezli smo robu vrijednu 107,8 miliona KM. Kada je u pitanju uvoz, najviše smo uvozili mineralna goriva i ulja vrijedna 228,42 miliona KM, zatim vazduhoplove, kosmičke letjelice i njihove dijelove vrijedne 12,84 miliona KM, drvo i proizvode od drveta za 8,8 miliona KM, te plastične mase i proizvode od plastičnih masa, vozila, električne mašine i druge proizvode.

Iz naše zemlje u Rusiju je u 2021. godini otišlo najviše farmaceutskih proizvoda i to u vrijednosti 81,3 miliona KM, zatim mineralna goriva i ulja vrijedna skoro 9 miliona KM, voće za jelo 8,8 miliona, te neorganski hemijski proizvodi, namještaj, posteljina, madraci, obuća i drugi proizvodi.

Godinu prije, koja je i pandemijska godina, iz Rusije je u BiH uvezena roba za sto miliona manje vrijednosti nego 2021. godine. Tako je vrijednost uvoza u 2020. godini iz Rusije bila 177,33 miliona KM, a najviše smo uvezli mineralnih goriva i ulja vrijednih 143,3 miliona KM, proizvoda iz tarife vazduhoplovi, kosmičke letjelice i njihovi dijelovi za 13,2 miliona, zatim električne mašine i oprema i dijelovi njihovi, drvo i proizvodi od drveta, razni proizvodi za ishranu.

Uvoz je u 2020. godini bio nešto veći nego 2021. i iznosio je 109,52 miliona KM. Standardno smo u ovu zemlju izvezli najviše farmaceutskih proizvoda i to u vrijednosti 76,1 milion KM, zatim voće za jelo 23,1 milion KM, namještaj i posteljina, madraci 2,6 miliona, te živo drveće i druge biljke, neorganski hemijski proizvodi, obuća, proizvodi od povrća i voća.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u 2019. godini smo iz Rusije uvezli robu vrijednu 195,45 miliona KM, najviše mineralna goriva i ulja 168,07 miliona KM, zatim drvo i proizvodi od drveta vrijedni 5,7 miliona, zatim vozila, nuklearni rekatori, električne mašine, aluminij i proizvodi od aluminija.

U ovoj godini u Rusiju smo izvezli robu vrijednu skoro 133 miliona KM, najviše farmaceutske proizvode, skoro 91 milion KM, voće za jelo 30,15 miliona KM, te nuklearni reaktori, kotlovi, mašine, obuća, razni proizvodi za ishranu.

Kada je u pitanju tržište Ukrajine, i ovdje vidimo da prevladava uvoz. Tako je u prošloj godini iz Ukrajine u našu zemlju uvezeno robe vrijednosti od 38 miliona KM. Iz ove zemlje najviše smo uvezli drveta i proizvoda od drveta, vrijednosti 9,04 miliona KM, zatim plastične mase i proizvodi od plastičnih masa vrijednih 6,5 miliona KM, mineralnih goriva, mineralnih ulja vrijednih 4,2 miliona, voće za jelo vrijedno 4,2 miliona, zatim bakar, proizvode iz tarife nuklearni rekatori, farmaceutski proizvodi.

U 2021. godini iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu je izvezeno robe u vrijednosti od oko 9,05 miliona KM. Od toga je najviše izvezeno farmaceutskih proizvoda i to za 3,02 miliona KM, zatim proizvoda od gvožđa i čelika vrijednih 1,9 miliona, proizvoda koji spadaju u grupu nuklearnih reaktora, kotlova, mašina vrijednih 967 hiljada KM, zatim smo izvozli eterična ulja, neorganske hemijske proizvode, drvo i proizvode od drveta i druge proizvode.

U 2020. godini izvezli smo robu vrijednu 7,8 miliona KM, a najviše smo izvezli farmaceutskih proizvoda, vrijednih 4,08 miliona KM, zatim neorganski hemijski proizvodi vrijedni 1,3 miliona KM, te proizvode od gvožđa i čelika, kakao i proizvodi od kakaa i drugi.

Uvezli smo 20,9 miliona KM, najviše drvo i proizvodi od drveta skoro 6,8 miliona KM, nuklearni reaktori, kotlovi mašine 4,1 milion KM, voće za jelo 2,5 miliona KM, zatim uljano sjemenje i plodovi, plastične mase i proizvodi od plastičnih masa i drugi.

U 2019. godini izvezli smo 9,57 miliona KM, najviše neorganskih hemijskih proizvoda 4,2 miliona KM, farmaceutskih proizvoda 2,8 miliona, zatim mineralna goriva i ulja, nuklearne reaktore, obuću i drugo.

Uvezli smo robu vrijednu 20,8 miliona, od kojih najviše ide na drvo i proizvode od drveta 6,88 miliona KM, voće za jelo 3,2 miliona, zatim proizvode iz tarife nuklearni reaktori, papir i karton, uljano sjemenje i plodovi.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top