ISTAKNUTE VIJESTI

Zapad je za danas najavio rusku invaziju na Ukrajinu, šta će se desiti?

Foto: Rusko ministarstvo odbrane

U Ukrajini bi danas mogao biti dan odluke, jer su zapadni zvaničnici I mediji proteklih dana najavljivali upravo 16. februar kao datum kada bi Rusija mogla izvršiti invaziju. Moskva negira te tvrdnje i ističe da je riječ o “zapadnoj histeriji”.

Osim toga, jučer je Rusija objavila da povlači dio svojih trupa sa ukrajinske granice, gdje su se u proteklom periodu odvijale velike vojne vježbe. Zapad tvrdi da nema dokaza da je vojska povučena.

Moskva je jučer ismijala tvrdnje pojedinih zapadnih medija da će invazija na Ukrajinu početi u 3 ujutro 16. februara, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Ukrajinci koji vjeruju u takve stvari trebaju ostati budni.

“Bolje im je da namjestite alarme za ovo vrijeme i sami se uvjere”, rekao je Peskov za RIA Novosti u srijedu nešto poslije ponoći, upitan mogu li Ukrajinci mirno spavati ili se trebaju brinuti.

Peskov je komentirao izvještaje brojnih zapadnih medija – posebino nekoliko britanskih tabloida – da će Rusija napasti Ukrajinu u 3 ujutro po lokalnom vremenu u srijedu. Mediji su se pozvali na anonimne američke obavještajne službenike kao izvore za tu tvrdnju.

Peskov se ranije našalio da ga Putin ponekad pita – isto tako u šali – je li tačno vrijeme invazije objavljeno u zapadnoj šampi.

S druge strane, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden obratio se sinoć naciji povodom aktuelne krize na istoku Evrope i tenzija između Rusije i Ukrajine te je poručio kako je Amerika spremna na apsolutno sve opcije u odnosima s Rusijom.

Na početku obraćanja, Biden je naglasio kako je Amerika spremna na diplomatiju i unapređenje odnosa s Rusijom, ali je isto tako poručio kako će Washington adekvatno reagovati ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

“Zajedno sa saveznicima smo u stalnim diplomatskim aktivnostima. Pričao sam s Putinom i rekao mu da smo spremni na diplomatiju, ako i on to želi. Predsjednik Putin i ja smo se složili da trebamo dalje razgovarati o ovom pitanju. Jučer, Rusija je rekla kako želi nastaviti put diplomatije i slažem se s tim. SAD su stavile na stol konkretne ideje za stabilizaciju sigurnosti. kontrolu oružja, transparentnost, stratešku stabilnost. Ove mjere se tiču i Rusije i NATO-a. Međutim, nećemo žrtvovati osnovne principe. Nacije imaju pravo na suverenitet i slobodu da sami odlučuju s kim će planirati saveze”, rekao je Biden.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top