BiH

Džaferović: Podržavam usvajanje amandmana EU parlamenta i poziv na uvođenje sankcija Dodiku

Džaferović: Podržavam usvajanje amandmana EU parlamenta i poziv na uvođenje sankcija Dodiku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je usvajanje amandmana Evropskog parlamenta, u kojem se postupci vlasti entitet RS jasno nazivaju secesionističkim, te se poziva Vijeće Evropske unije na uvođenje sankcija Dodiku i njegovim saradnicima.

Više od dvije trećine zastupnika Evropskog parlamenta je precizno definisalo poteze vlasti entiteta RS kao neustavne i secesionističke. Jako je važno da su zastupnici građana Evropske unije prepoznali šta se dešava i da su odbacili retoričke varke Milorada Dodika i njegova pseudotumačenja Ustava, kojima je pokušao obmanuti međunarodnu javnost.

Dodik je odbacio dijalog u institucijama, kao način rješavanja nesporazuma, te se okrenuo unilateralnim potezima s ciljem rušenja ustavnog poretka, uspostavljenog kroz implementaciju Daytonskog sporazuma. Svima je jasno da je Dodik prijetnja miru. Nakon što su iscrpljeni svi drugi modaliteti, jedini način da se suzbije ovo potkopavanje mira jesu odlučne sankcije prema Dodiku lično i njegovim saradnicima u politici i biznisu, navodi se u saopćenju.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top