Svijet

Makron: Evropa mora zaštititi svoj suverenitet u svemiru

Za njega su posljednji događaji pokazali koliko je važno imati mogućnost praćenje kretanja vojnika iz orbite

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je danas poručio da evropske države moraju zaštititi svoj suverenitet u svemiru.

Ocijenio je da moraju imati bolju politiku po ovom pitanju, a da u suprotnom rizikuju da će zaostajati za glavnim rivalima u razvoju tehnologije, nauke i vojske.

Za njega su posljednji događaji pokazali koliko je važno imati mogućnost praćenje kretanja vojnika iz orbite. To se odnosilo na satelitske snimke na osnovu kojih se saznalo da Rusija raspoređuje brojne vojnike na granici s Ukrajinom.

– Ne postoji potpuna moć ili autonomija bez upravljanja svemirom. Bez toga ne možete konkurisati drugima ili čak kontrolisati samog sebe – kazao je Makron.

Agencija Associated Press (AP) piše da evropske države zaostaju za Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom i Kinom u svemirskoj utrci. Još nije u mogućnost da ima misije s vlastitom posadom. Iz Evropske svemirske agencije su prošli mjesec pozvali na razvoj letjelice s vlastitom posadom.

Makron smatra da je potrebno razmotriti da li Evropa želi ići ovim putem i, ako želi, šta joj treba biti cilj. Ukazao je i na rastuće privatne svemirske kompanije poput Blue Origina i SpaceX, prenosi AP.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top