Lifestyle

Namirnice koje mogu ublažiti stres

Foto: Ilustracija

Ne postoji magična hrana koja će trenutno smanjiti nivo kortizola (hormon stresa), ali određene namirnice mogu smanjiti upale u tijelu i pomoći u reguliranju oslobađanja hormona stresa.

Zeleni čaj – Jedno naučno istraživanje pokazalo je da sastojak zelenog čaja može inhibirati enzime koji proizvode kortizol, što može smanjiti nivo hormona stresa.

Crvena paprika, kivi, citrusi i jagode – Sve ove namirnice su bogate vitaminom C, koji igra veliku ulogu u stabilizaciji nivoa kortizola. Istraživanja su pokazala da nadbubrežne žlijezde imaju visoku koncentraciju vitamina C, a, ako jedete ove namirnice, one mogu blagotvorno utjecati na nadbubrežne žlijezde i održavati nivo kortizola u ravnoteži.

Banane, narandže, dinje, špinat, brokule, slatki krompir i suhe šljive – Višak kortizola može prouzrokovati da bubrezi izluče previše kalija, tako da ovi izvori hrane bogati kalijem mogu vratiti te nivoe i smanjiti neželjene efekte koje dolazi sa stresom.

Kiseli kupus – Lactobacillus reuteri je probiotički mikrob koji se prirodno nalazi u gastrointestinalnom traktu ljudi, ali ga mnogi gube tokom vremena. Jedan od mnogih efekata ovog mikroba jeste i njegov utjecaj na mozak da oslobađa oksitocin. Pomaže u smanjenju percipiranog stresa i smanjuje kortizol. Lactobacillus reuteri se može naći u fermentiranoj hrani kao što je kiseli kupus.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top