Plus

Tržište kriptoimovine predstavlja prijetnju globalnoj finansijskoj stabilnosti

Potrebno je da regulatori preduzmu određene mjere/Foto: Shutterstoc

Tržište kriptoimovine u procvatu moglo bi predstavljati ozbiljnu prijetnju finansijskoj stabilnosti ako regulatori ne preduzmu mjere, rekao je globalni nadzornik.

Odbor za finansijsku stabilnost (FSB), koji prati finansijske vlasti u 24 zemlje, zabrinut je da obim i strukturna ranjivost kriptotržišta, kao i povećanje međusobne povezanosti s tradicionalnim finansijskim sistemima, imaju potencijal da izazovu značajne poremećaje u globalnoj ekonomiji.

“Iako se obim i priroda upotrebe kriptoimovine donekle razlikuju u pojedinim jurisdikcijama, rizici finansijske stabilnosti mogli bi brzo eskalirati, naglašavajući potrebu za pravovremenom i preventivnom procjenom mogućih odgovora politike”, navodi se u izvještaju švicarskog tijela, piše The Guardian.

Sistemski važne banke i druge finansijske institucije, stoji u izvještaju, sve su spremnije da poduzmu aktivnosti u kriptoimovini i steknu izloženost. Prevalencija složenijih investicionih strategija, uključujući derivate i druge proizvode s polugom, koji se odnose na kriptoimovinu, također je porasla.

“Ako se nastavi trenutna putanja rasta obima i međusobne povezanosti kriptoimovine s ovim institucijama, to bi moglo imati implikacije na globalnu finansijsku stabilnost”, navedeno je.

U izvještaju se procjenjuje da je tržišna kapitalizacija kriptoimovine porasla 3,5 puta u 2021. godini na vrijednost od 2,6 milijardi dolara. Napominje se da kriptoimovina ostaje mali dio ukupnog finansijskog sistema, ali je rizik upoređen s izloženošću hipotekarnim kreditima koji su izazvali finansijsku krizu 2007. i 2008. godine.

“Ako se finansijske institucije nastave više uključivati na tržišta kriptoimovine, to bi moglo utjecati na njihove bilanse stanja i likvidnost na neočekivane načine. Kao i u slučaju krize hipotekarnih kredita u SAD-u, mala količina poznate izloženosti ne znači nužno i malu količinu rizika, posebno ako postoji nedostatak transparentnosti i nedovoljna regulatorna pokrivenost”, navedeno je još u izvještaju.

Izvještaj je ispitao ranjivosti tri aspekta tržišta kriptoimovine, uključujući nepodržane valute kao što je bitcoin, stabilne kovanice kao što je tether, koji je podržan rezervnim sredstvima, decentralizovane finansije (DeFi) i platforme za trgovanje kriptoimovinom. Svi postoje samo na mreži i nisu regulisani od centralizovanog tijela.

Posebno zabrinjava struktura stabilnih coina, koja potrošače čini ranjivim na visoke kreditne i operativne rizike, neusklađenost likvidnosti i iznenadno smanjenje njihovih rezervi. Nepodržana valuta također nosi rizik visoke volatilnosti cijena.

Ostala zabrinutost uključuje utjecaj na životnu sredinu mehanizama za isisavanje energije, koji se koriste za određena kriptosredstva, kao i pitanja javne politike, kao što je njena upotreba za pranje novca, ransomware i cyber kriminal.

FSB nema obavezujuću regulatornu jurisdikciju nad zemljama, već nadzire finansijski sistem i savjetuje kreatore politike o najboljoj praksi. Regulatori, uključujući Upravu za finansijsko ponašanje, ranije su upozoravali na rizike u kupovini kriptovaluta, poput onih koje promovišu utjecajni ljudi, uključujući Kim Kardashian West.

FSB je obećao da će nastaviti pratiti razvoj i rizike na tržištima kriptoimovine, kao i da istražuje nadzorne implikacije nepodržane imovine, kako bi pomogao državama članicama dati odgovore na povezane prijetnje finansijskoj stabilnosti.

“S obzirom na međunarodnu i raznoliku prirodu tržišta kriptoimovine, vlasti globalno moraju dati prioritet prekograničnoj i međusektorskoj saradnji. Potrebni su napori da se poboljša praćenje i minimizira regulatorna arbitraža kroz daljnju saradnju i razmjenu informacija kako bi se održao korak s razvojem kriptoimovine”, zaključuje se u izvještaju.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top