Auto/moto

Renault za maj najavio novi koncept na vodik

Kompanija Renault je objavila teaser misterioznog koncepta koji će debitovati u maju.

Nadolazeći koncept je najava “strategije održivog razvoja”, a njegov hidrogenski motor prati strategiju Renaulta koja se odnosi na “dekarbonizaciju” i korištenje recikliranih te materijala koji se mogu reciklirati.

Renault je objavio samo jedan teaser na kojem se nazire izgled prednjeg dijela koncepta, vide se LED svjetla agresivnog dizajna, kao i dodatne svjetlosne jedinice na braniku. Renaultov logotip je također osvijetljen. Prednji poklopac prikazuje novi dizajnerski smjer francuskog brenda koji “diktira” šef dizajna Gilles Vidal.

S obzirom na činjenicu da postoji samo jedan teaser, nemoguće je sa sigurnoću utvrditi tip karoserije, iako se čini da je riječ o hatchbacku ili pak SUV-u. Renault je ranije pokazao nadolazeći Renault 5 supermini, objavio je teasere za 4ever SUV/LCV, a vidjeli smo i Megane E-Tech kompaktni crossover.

Razvoj neimenovanog kooncepta je bio fokusiran oko tri stuba, a to su ekologija (hidrogenski pogon, održivi materijali), sigurnost (tehnološke inovacije) i inkluzivnost (raznolikost razvojnog tima i pristupačnost).

Koncept je dio konačnog cilja, a to je “potpuno električni miks” do 2030. godine, tako da postoji mogućnost da ćemo vidjeti i produkcijsku verziju koncepta.

Ono što je zanimljivo jeste da termin “hidrogenski motor” ukazuje na motor s unutrašnjim sagorijevanjem koji koristi vodik, nešto slično što Toyota radi sa GR Yarisom Experimental, međutim, istovremeno “potpuni električni miks” ukazuje na električne motore.

U narednom periodu se očekuju novi teaseri.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top