ISTAKNUTE VIJESTI

SDA poručila HNS-u: Teritorijalne reorganizacije neće biti, ne sanjajte Herceg-Bosnu

SDA je ocijenila neprihvatljivim zaključke HNS-a usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.Kako su rekli, zaključci HNS-a, koji u sebi sadrže i prijetnje o “teritorijalnoj reorganizaciji“, niz proizvoljnih i netačnih ocjena i tumačenja Ustava i zakona, sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Teritorijalne reorganizacije i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov. Avanturisti koji sanjaju o obnovi tzv. Herceg-Bosne ili formiranju trećeg entiteta, morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački poduhvat, kao i sudbinu ‘samouprave’ koju je predvodio Ante Jelavić”, kažu iz SDA.

Dodali su da je neutemeljena tvrdnja HNS-a da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora, te da je Centralna izborna komisija nezakonito izabrana.

“HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda i drugih nadležnih sudova, pa sam donositi zaključke šta jeste a šta nije ustavno i zakonito. Postoje intitucije koje su nadležne za takva tumačenja”, dodaju iz SDA.

Naglasili su da stranke okupljene oko HDZ-a imaju pravo da bojkotuju izbore i da je to njihova politička odluka.

“Međutim, niko nema pravo – samo zato što nije ostvario svoj politički cilj – da blokira i sprječava njihovo održavanje, jer je to u suprotnosti sa zakonom. SDA je uvijek pokazivala spremnost za razgovor o svim bitnim političkim pitanjima i pri tome težila postizanju kompromisnih i izbalansiranih rješenja u interesu države BiH i svih njenih građana, ali nikada neće pristati na neprincipijelne pritiske, ucjene ili prijetnje”, naglasili su iz ove stranke.

Zaključili su d ana politiku SDA pogotovo neće uticati prijetnje i uvrede koje, kako kažu, na račun Bosne i Hercegovine svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“On se i u Hrvatskoj pita malo, a o Bosni i Hercegovini će se uvijek pitati – nimalo”, zaključuju.

Podsjećamo danas je na sjednici Hrvatskog narodnog sabora o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini jednoglasno doneseno sedam zaključaka.

Jedan od zaključaka glasi: “Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH”.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top