Svijet

Putin: NATO i SAD trebaju ozbiljno shvatiti zahtjeve Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je telefonski razgovarao sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, a tema je bila trenutna kriza na ukrajinskoj granici i koraci koji bi doprinijeli smanjenju napetosti između dvije zemlje.

Putin je Macronu rekao da ukrajinske “provokacije” pridonose žešćim borbama sa separatistima u istočnoj Ukrajini, no istovremeno je rekao da želi “intenzivirati” diplomatske napore koji bi pridonijeli rješenju sukoba.

Putin je zatražio da NATO i Sjedinjene Države “ozbiljno shvate” zahtjeve Rusije u pogledu njezine sigurnosti, usred aktualne krize između Moskve i Zapada, objavio je Kremlj.

“Izrazili smo ozbiljnu zabrinutost zbog naglog pogoršanja situacije na liniji kontakta u Donbasu”, rekao je Putin, istakavši da su izvor eskalacija provokacije ukrajinskih snaga.

Putin je dodao da isporuka modernog oružja i municije sa Zapada ukrajinskim vojnim snagama “Kijev gura prema vojnom rješenju” kada je u pitanju sukob s proruskim separatistima, koji traje od 2014. godine.

“Službeni Kijev samo se pretvara da pregovora i tvrdoglavo odbija primijeniti sporazume iz Minska potpisane 2015. koji bi trebali pridonijeti rješenju sukoba”, rekao je Putin.

Uzevši u obzir hitnost situacije, Putin i Macron su sesložili da treba intenzivirati potragu za rješenjima diplomatskim putem.

Idućih dana očekuje se dodatno intenziviranje diplomacije, pa će tako uskoro razgovarati šefovi diplomacije dviju zemalja.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top