Svijet

Svijet se trudi smiriti situaciju: Dok u Donbasu ključaju sukobi svi žele razgovarati s Putinom

Emotivan momenat tokom evakuacije iz Donbasa (Foto: RIA Novosti)

Sukobi ukrajinskih snaga i proruskih separatista u Donbasu su intenzivirani u proteklom periodu. Tokom vikenda se svijet dodatno založio kako bi pronašao način za deeskalaciju situacije, a razgovori sa Vladimirom Putinom su sve učestaliji.

Veliki broj svjetskih lidera se uključilo u deeskalaciju situacije na istoku Evrope, pogotovo u posljednjih nekoliko dana konstantnog iščekivanja ruskog napada na Ukrajinu te nakon ruskih i bjeloruskih vojnih vježbi.

Prvo je NATO objavio datum napada Rusije no kada je taj dan prošao bez ikakve konkretne akcije, američki lider Joe Biden, kao i zapadnoevropski lideri poentirali su da bi Vladimir Putin mogao napasti bilo kojeg momenta.

U međuvremenu civili i vojnici na istoku Ukrajine ginu s obzirom na to da sukobi u ovom dijelu nikada nisu potpuno prestali. Jutros su također poginula dva civila nakon što su Oružane snage Ukrajine gađale mete u Lugansku. Nesuglasice Ukrajinaca i proruskih separatista su ovom dijelu države postale izraženije otkako se na svjetskom planu situacija zakuhava.

Upravo zbog togs, desetine hiljada stanovnika iz Donbasa evakuisano je u Rusiju, što je odluka Putina zbog, kako navodi Kremlj, straha od eskalacije i izbijanja oružanog sukoba.

Međutim, tokom vikenda danas i jučer smo mogli vidjeti želju svjetskih lidera da pokušaju razgovarati i deeskalirati sukobe. Jutros su razgovarali francuski predsjednik Emmanuel Macron i ukrajinski lider Volodimir Zelenski. Nakon toga je Macron telefonski razgovarao sa Putinom, što je predstavio kao posljednji pokušaj da se izbjegne konflikt u Ukrajini. Zelenski je također pozvao predsjednika Rusije na razgovor, na lokaciju koju sam izabere.

Minhenska sigurnosna konferencija

U Minhenu se održava godišnja sigurnosna konferencija na kojoj se najviše govorilo upravo o krizi na istoku Evrope, a skoro svi svjetski lideri su učestvovali.

O pokušajima da umire Putina govorili su i njemački kancelar Olaf Scholz, prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg te britanski premijer Boris Johnson.

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi kazao je da bi sve strane u ukrajinskoj krizi trebale raditi na deeskalaciji umjesto raspirivanju rata te ih je pozvao na mir i vraćanje na sporazum iz Minska.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top