ISTAKNUTE VIJESTI

Ruska vojska zapucala prema Ukrajini!

Vojska zapucala na granici i tvrdi da je ubila pet ukrajinskih vojnika, Kijev negira

Oružane snage Rusije su potvrdile da su ruski vojnici zapucali na “ukrajinsku grupu za sabotažu i izviđanje”, koja je pokušala ući u zemlju, javlja Russia Today.

U pucnjavi je, prema tvrdnjama Rusa, ubijeno pet ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva oklopna transportera. Oni navode da je riječ o sprečavanju grupe za sabotažu i izviđanje da uđe na rusku teritoriju iz Ukrajine.

Na ruskoj strani nije bilo žrtava, javljeno je iz Kremlja.

Oni detaljno opisuju šta se dogodilo i ističu da su tokom pucnjave s ukrajinske teritorije u Rusiju pokušala ući dva oklopna vozila kako bi spasili navodne sabotere, ali da su oba uništena.

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske optužbe za pokušaj sabotaže lažne s obzirom na to da, kako navode, njihove snage uopšte nisu prisutne u Rostovskoj regiji.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da nijedan njihov vojnik danas nije prešao granicu s Rusijom i nijedan nije ubijen.

Incident se dogodio u vrijeme povećanih tenzija između dvije odvojene i samoproglašene republike Donbas i Lugansk te kijevskih snaga u proteklim danima, a obje strane se međusobno optužuju za žestoko granatiranje.

Ukrajina insistira na tome da ne planiraju pokrenuti invaziju na Donbas, a u petak je Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, izjavio da “postoji pokušaj da se isprovociraju snage”. Slične tvrdnje je Washington iznio ranije, kada su kazali da Rusija radi na tome da insceniraju incident kako bi imali izgovor za invaziju.

Velika Britanija navodi da je plan ruske invazije “već počeo”, oni prenose saznanja svojih obavještajaca da Rusija namjerava pokrenuti invaziju.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top