Magazin

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima pronađene građevine stare 8.500 godina

Arheolozi su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) otkrili najstarije poznate građevine koje su stare najmanje 8.500 godina.

Riječ je o građevinama koje su starije više od 500 godina u odnosu na prethodna otkrića, potvrdilo je ministarstvo za kulturu i turizam u Abu Dhabiju. Građevine su otkrivene u sklopu arheološkog programa, a pronađene su na otoku Ghagha zapadno od grada Abu Dhabija.

Strukture predstavljaju jednostavne okrugle prostorije sa kamenim zidovima koji su prilično očuvani, a njihova visina iznosi gotovo jedan emtar. Tim arheologa je saopćio da je riječ vjerovatno o kućama za malu zajednicu koja je živjela na otoku tokom cijele godine.

Ovo otkriće predstavlja dokaz postojanja neolitskih naselja prije nego su razvijeni daleki pomorski putevi, što sugeriše da trgovina zapravo nije bila poticaj za naseljavanje u tom području kao što su arheolozi ranije mislili.

Pronađeno je na stotine artefakata uključujući obrađene kamene vrhove strijela koje su se koristile vjerovatno za lov. Arheolozi pretpostavljaju da su zajednice vjerovatno koristile bogate resurse mora.

Iako još uvijek nije sigurno dokad su se građevine koristile, arheolozi su pronašli posmrtne ostatke čovjeka koji su stari oko 5.000 godina.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top