BiH

Novi ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy predao akreditive Željku Komšiću

(Foto: T. S./Klix.ba)

Novoimenovani američki ambasador u BiH Michael Murphy stigao je danas u Predsjedništvo BiH, gdje je predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.Murphyja je u Predsjedništvu dočekala brojna delegacija, a nakon predaje akreditiva novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država obavio je i kratki razgovor s Komšićem.

Od Murphyja se očekuje snažniji angažman protiv opasne politike, koju provodi vlast u RS-u predvođena liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Također se očekuje da će biti fokusiran i na borbu protiv korupcije, ali i brojne reforme od kojih je prva ona za Izborni zakon BiH s obzirom na to da bi mogla dodatno usložniti procese u BiH te dovesti u pitanje oktobarske izbore.

Predsjednik Joe Biden je nominovao Michaela Murphyja u julu 2021. godine za novog ambasadora u BiH, a nakon što je prošao sva saslušanja sredinom decembra je zvanično imenovan za novog američkog ambasadora u našoj zemlji nakon što je Senat konačno potvrdio njegovu nominaciju.

Murphy je obećao implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje “5+2” za zatvaranje OHR-a i osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Balkanu, a posebno u BiH, te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH. Istakao je i da SAD mora motivisati domaće političare da rade na reformama za dobrobit građana i države.

(Izvor. Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top