ISTAKNUTE VIJESTI

UŽIVO :Rusi zauzeli Černobil i aerodrom kod Kijeva. Biden: Uvodimo razorne sankcije Rusiji

22:16 Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su danas podijelili 10.000 automatskih pušaka civilima koji će sudjelovati u obrani zemlje.

22:16 Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su danas podijelili 10.000 automatskih pušaka civilima koji će sudjelovati u obrani zemlje.

19:28 Američki predsjednik Joe Biden obećao je uvođenje razornih sankcija protiv Rusije, nakon što je ta zemlja napala Ukrajinu. Biden je tu poruku objavio na Twitteru uoči večerašnjeg obraćanja naciji.

Tvrdi da će sankcije imati razorne posljedice po rusko gospodarstvo. Biden je nakon vijesti o ruskom napadu okupio svoje savjetnike u slavnoj “situacijskoj sobi” Bijele kuće. 

16:33 Rusi napadaju Černobil. Zelenskij: Ovo je objava rata cijeloj Europi

15:12 Ukrajinska policija objavila je da je Rusija izvela 203 napada od početka dana i da se borbe odvijaju na gotovo cijelom ukrajinskom teritoriju.

13:33 Cijene pšenice naglo su porasle na svjetskim tržištima nakon ruskog napada na Ukrajinu, odražavajući bojazni od poremećaja u opskrbi iz dva velika svjetska izvoznika.

Cijena bušela pšenice (35,24 litara) porasla je više od pet posto, na 935 američkih centi (9,35 dolara), približivši se najvišoj razini od 2012. godine.

U jutrašnjoj trgovini na Čikaškoj robnoj burzi (COBT) cijena je porasla za maksimalno dopuštenih 50 centi, rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Snažan rast cijena pšenice potaknuo je ruski napad na Ukrajinu i prijetnja poremećaja u opskrbi iz dva velika svjetska izvoznika.

Rusija je najveći izvoznik pšenice u svijetu, a zajedno s Ukrajinom drži 29 posto globalnog izvoznog tržišta.

12:40 Najmanje 40 ukrajinskih vojnika i desetak civila poginulo je u prvim satima ruske invazije na Ukrajinu, rekao je novinarima savjetnik ukrajinskog predsjednika, prenose agencije.

“Znam da je poginulo više od 40 ukrajinskih vojnika i da je nekoliko desetaka ozlijeđeno te da je poginulo desetak civila” širom zemlje, rekao je Oleksij Arestovič.

Ti gubici dogodili su se u zračnim i raketnim napadima tijekom jutra, rekao je, prenosi AFP. 

Na području regije Harkova poginuo je dječak kada su granate pogodile stambenu zgradu, objavila je hitna služba.

12:33 Najmanje 40 ukrajinskih vojnika i desetak civila poginulo je u prvim satima ruske invazije na Ukrajinu, rekao je novinarima savjetnik ukrajinskog predsjednika, prenose agencije.

“Znam da je poginulo više od 40 ukrajinskih vojnika i da je nekoliko desetaka ozlijeđeno te da je poginulo desetak civila” širom zemlje, rekao je Oleksij Arestovič.

Ti gubici dogodili su se u zračnim i raketnim napadima tijekom jutra, rekao je, prenosi AFP. 

Na području regije Harkova poginuo je dječak kada su granate pogodile stambenu zgradu, objavila je hitna služba.

11:59 BBC-ev novinar iz Kijeva izvještava da je ukrajinski zvaničnik izjavio kako se ruski tenkovi već nalaze u Harkovu.

11:06 Trenutno su u sukobi u toku u blizini Harkova, drugog po veličini gradu u Ukrajini koji se nalazi na sjeveroistoku države.

Borbe se vode na putevima oko grada, ukrajinska vojska pokušava odbiti ruske napade, a na snimcima koji su objavljeni vidi se uništavanje oklopnih vozila jedne od strana borbe.

10:58 Traju velike borbe diljem zemlje. Ukrajina: Ubili smo desetke Rusa, oborili 6 aviona

9:22 Objavljena je ažurirana mapa ruskih napada na Ukrajinu. Riječ je o mapi sa sukobima koji su se dogodili do 8:45 sati po lokalnom vremenu.

Na mapi se vidi da su i nazapadniji dijelovi Ukrajine na udaru iako se ranije pretpostavljalo da će Rusi napasti samo istočni dio države. Ukrajincima sa sjevera pomažu Bjelorusi, a Ukrajinci trpe udare i sa Krima.

8:25 Ogroman broj ljudi napušta Kijev, glavni grad Ukrajine, pišu svjetski mediji. U gradu se čuju sirene, a ceste prema izlazima iz grada su zakrčene.

8:04 Veliki dio stanovnika Kijeva je jutros počelo napuštati grad, dok se drugi dio skriva u označenim skloništima i podrumima.

Na izlazu iz grada bilježe se velike gužve na putevima, a ispred bankomata stvaraju se veliki redovi s obzirom na to da svi žele u ovom trenutku imati sa sobom gotovinu.

7:11 Novinska agencija Reuters objavila je da je ukrajinska vojska srušila pet ruskih aviona i jedan helikopter u regiji Lugansk.

Ukrajina inače sve vrijeme uzvraća vatru, naveli su to iz granične službe.

“Ukrajinske oružane snage zajedno sa nacionalnom gardom pucaju na neprijatelja ovisno o situaciji na granici”, rekli su oni-

7:02 Dio Luganska koji je pod kontrolom Ukrajine je najavio opću evakuaciju u četvrtak ujutru zbog ruskog napada.

“Preporučujemo stanovnicima regije Lugansk da odmah napuste regiju”, rekao je čelnik Luganske regionalne državne uprave Serhiy Haiday.

“Vlasnici vozila trebali bi se sami kretati u smjeru rijeke Dnjepar”, instrukcija je.

Organizira se evakuacija vozom za one koji ne mogu samostalno otići, dodao je, usmjeravajući ljude na željezničke stanice Lysychansk, Rubizhne i Svatovo.

6:53 Ukrajinska državna granična služba je objavila da je napadnuta jutros i to preko više granica. Oni navode da su ih napali Rusi uz pomoć Bjelorusije sa područja te države, kao i sa svog teritorija te sa Krima.

Dodaje se kako se napadi izvode u regijama Lugansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv i Žitomir, što su područja na istočnoj i sjevernoj granici Ukrajine.

06:08 h : Američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij upravo razgovaraju, potvrdili su iz Bijele kuće.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je upravo, usred noći, u izvanrednom televizijskom obraćanju objavio da Rusija kreće u vojnu operaciju u Ukrajini. 

Putin je napad na Ukrajinu objavio dok je u tijeku izvanredna sjednica UN-ovog Vijeća sigurnosti.

Ukrajina je zatvorila zračni prostor za civilne letove.

CNN-ovi reporteri potvrđuju eksplozije u Harkivu i Kijevu.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top