Svijet

Zbog rata u Ukrajini veliki skok cijena nafte, očekuju se posljedice i kod nas

Foto: EPA-EFE

Ruski napad na Ukrajinu doveo je do panike na svjetskim tržištima, tako su cijene nafte jutros na londonskom tržištu preskočile psihološki nivo od 100 dolara. To će se naravno odraziti i na cijene energenata kod nas.

Cijene nafte na londonskom tržištu probila se, prvi put od 2014. godine, iznad nivou od 100 dolara po barelu jer se trgovci plaše da će ruski napad na Ukrajinu poremetiti snabdijevanje naftom i plinom na tržištima.

Kako se trgovci plaše poremećaja u snabdjevanju naftom, cijena barela na londonskom tržištu skočila je jutros 5,4 posto, na 102,48 dolara, najviši nivo od septembra 2014. godine, što je i tada bilo povezano s krizom u Ukrajini.

Cijena barela na američkom tržištu porasla je 53 posto, na 96,95 dolara.

Cijene nafte porasle su od početka ove godine za više od 20 dolara po barelu, između ostalog zbog straha da će SAD i Europa uvesti sankcije ruskom energetskom sektoru i tako poremetiti opskrbu.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio vojnu operaciju, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba poručio je da je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu punog razmjera i da je oružjem napala gradove.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top