ISTAKNUTE VIJESTI

UŽIVO dan 2: Rusi su raketirali vrtić, ima mrtvih i ozlijeđenih, a najviše djece

20:11 Poljska će ruskim zračnim prijevoznicima zabraniti pristup svom zračnom prostoru od petka u ponoć, objavila je poljska vlada dan nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

17:18 Rusija je suspendovana iz Vijeća Evrope, izjavio je italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

16:04 Kyiv Independent je objavio kako su ruske rakete pogodile sklonište i vrtić u sjeveroistočnom ukrajinskom mjestu Okhtyrka. Navode kako ima mrtvih i ozlijeđenih te da među njima ima i djece.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova na svom je Twitter profilu napisao da su ruski napadi na sklonište i vrtić ratni zločini i kršenje Rimskog statuta. “Zajedno s državnim tužiteljem skupljamo dokaze i sve ćemo predati Haagu”, napisao je Kuleba.

15:00 Nakon kriznog summita čelnika EU, ovoga vikenda sastat će se i ministri unutarnjih poslova država članica na izvanrednom sastanku kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova.

12:36 Masovna bombardovanja su već satima prisutna i u Harkovu. Sirene su se oglasile širom grada još jutros, a tokom dana je zabilježeno nekoliko eksplozija.

Na ulicama se i dalje mogu vidjeti ostaci ruskog neeksplodiranog oružja. Na nekoliko mjesta su pale velike rakete koje nisu eksplodirale, a nepoznato je ima li povrijeđenih.

11:20 Ruske specijalne snage su prodrle u centar Kijeva, izvještavaju novinari koji se trenutno nalaze u glavnom gradu Ukrajine. Oni navode da se sukobi vode oko državnog parlamenta.

9:58 Ruske snage ušle su u glavni grad Ukrajine. Kako javljaju ukrajinske vlasti, Rusi su ušli u četvrt Obolon. Ondje se trenutno vode borbe. Na ulicama su oklopna vozila.

9:30 Ruske snage ušle su u Kijev. Vode se borbe na ulicama.

Kako javljaju ukrajinske vlasti, Rusi su ušli u četvrt Obolon. Tamo se trenutno vode borbe.

Ukrajinska vlast pozvala je ljude da ostanu u domovima te da pripreme Molotovljeve koktele. Ova četvrt nalazi se 10 kilometara od centra Kijeva.

9:11 Ruska vojska zaplijenila je dva vozila Oružanih snaga Ukrajine, presvukla se u ukrajinsku uniformu i kreću se prema centru Kijeva. Prati ih kolona ruskih vojnih kamiona, kaže zamjenica ministra obrane, prenosi Kiev Independent.

8:42 Ukrajinski mediji pišu da je u Hostomelu, predgrađu Kijeva došlo do okršaja ruske i ukrajinske vojske prilikom čega je uništena ruska vojna kolona.

8:20 Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru da su uništena dva ruska tenka kod Trohizbenka na istoku Ukrajine.

Kako pišu Ukrajinci, uništena su dva ruska tenka i jedno oklopno vozilo. Rusi su, dodaju u priopćenju, bili prisiljeni na povlačenje.

7:00 Ukrajinsko ministarstvo obrane kaže da su ukrajinske postrojbe digle u zrak most preko rijeke Teteriv u Ivankivu, koji se nalazi oko 50 kilometara sjeverno od Kijeva, u nastojanju da spriječe napredovanje ruske vojske prema glavnom gradu.

Ministarstvo je priopćilo da je rusko napredovanje zaustavljeno.

6:50 Ukrajinski mediji prenose navodni plan Rusije za osvajanje Kijeva. Pozivaju se na izvore iz ukrajinskih obavještajnih službi.

Navodni plan sadrži nekoliko faza:

  • Pojačati napade duž granice, tako da vojnici napuste Kijev Zauzeti jednu od zračnih luka u Kijevu (Prema operativnom planu Ruske Federacije, do 2000 specijalaca planira zauzeti zračnu luku u Kijevu s lakim oklopnim vozilima i redovitim naoružanjem – oklopni transporteri, automobili. Operacijom slijetanja upravljat će se iz zrakoplova A-50 u zračnom prostoru Bjelorusije i Rusije. Prvi dio slijetanja može doći iz Bjelorusije helikopterom ili lakim zrakoplovom)
  • Organizirati palež i pljačku kako bi se stvorilo još više panike 
  • Cyber napad na vladine web stranice 
  • Stvaranje još panike kako bi se stvorile “nekontrolirane kolone izbjeglica” iz Kijeva kako bi blokirali autoceste i ometali kretanje ukrajinskih vojnika
  • Osvajanje vladinih zgrada

“Željeni cilj – Uhvatiti vodstvo države i prisiliti ih da potpišu mirovni sporazum pod ruskim uvjetima, prijeteći velikim brojem mrtvih cvila. Čak i ako dio vodstva zemlje bude evakuiran, neki proruski političari moći će “preuzeti odgovornost” i potpisati dokumente

Rezultat – Ukrajina se može podijeliti na dva dijela, poput istočne i zapadne Njemačke”, navode ukrajinski mediji tvrdnje obavještajne službe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top