Magazin

Kurvini sinovi: Ovo su stihovi Azrinih pjesama koje je Štulić uputio Sovjetima

Foto/Screenshot: Profimedia/YouTube

Branimir Johnny Štulić u svojoj je plodnoj karijeri stvorio neke od najljepših ljubavnih pjesama, ali i neke politički angažirane koje se pamte. Štulić je stvarao u Jugoslaviji te nije imao baš potpunu slobodu izražavanja u pjesmama pa osobe na koje je mislio u svojim angažiranim pjesmama nije uvijek imenovao. 

Štulić je u svom stvaralaštvu peckao i Tita te je svoju uspješnicu Tko to tamo pjeva uputio upravo njemu. Stihove “zbilja si bio poseban i velikodušan, rođače”, na nekoliko koncerata je otpjevao u verziji “zbilja si bio poseban i nesvrstan, rođače”.

U jednom periodu stvaralaštva, Johnny Štulić bio je u strahu od Rusa, odnosno Sovjeta.

Goran Lisica Fox je u dokumentarcu Kad Miki kaže da se boji rekao da je Štulić bio apokaliptik i da je stalno predviđao kataklizmu te spomenuo parolu “Rusi dolaze” koja je u pjesmi Kurvini sinovi s albuma Sunčana strana ulice otpjevana kao “oni dolaze”. 

Jugoton je, prema nekim izvorima, inzistirao da se uz naslov pjesme Kurvini sinovi dopiše da je upućena “imperijalizmu i hegemoniji” i cenzurirao stih “Rusi dolaze”. Smatra se da se 1980-ih Štulić panično bojao da će se zatvoriti granice, da će Jugoslaviju okupirati Rusi i da će ostati zarobljen u Jugoslaviji. 

Na istom albumu objavljena je pjesma Poljska u mome srcu u kojoj Štulić otvoreno veliča lidere pobune u Gdanjsku. Štulić se u pjesmi, otvoreno kritizirajući komunizam i proruske struje u Poljskoj, svrstava uz papu Ivana Pavla II. i pokret Solidarnost. 

Ovo su stihovi tih pjesama.

Kurvini sinovi

Iza prozora nemirnog sna
Osjećam njihove sjene
Gledam kako kroz zidove plešu
Kurvini sinovi

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top