BiH

Izetbegović, Čović, Špirić, Šarović i Prodanović odlaze u “penziju” uz 15.000 eura otpremnine

Foto: Arhiv

Parlamentarci koji navrše 65. godina po “sili zakona” moraju biti penzionisani

Prema informacijama “Avaza”, dana 7. 3. 2022. održat će se sjednica Zajednička komisije za administrativne poslove Parlamenta BiH na kojoj će biti penzionisani Bakir Izetbegovic, Mirko Šarović, Dragan Čović, Nikola Špirić i Lazar Prodanovic.

Naime, Izetbegović, Šarović, Čović i Špirić proslavili su u 2021. svoj 65. rođendan, dok će Prodanović svoj napuniti prvog marta ove godine. 

Parlamentarci koji navrše 65. godina po “sili zakona” moraju biti penzionisani.

Pri tome su, kao parlamentarci, stekli pravo da im se isplati po šest prosječnih plata ili svakom po oko 15 hiljada eura otpremnine.

Tih otpremnina se ne mogu odreći, po važećim zakonima u čijem su kreiranju i sami direktno ili indirektno učestvovali. Naravno, penzionisanje ne znači i prestanak njihovog političkog angažmana. Odmah nakon što im se izdaju rješenja o penzionisanje i isplati otpremnina, nastavljaju radni odnos kao izaslanici i zastupnici.

Tako će, uz plate koje iznose oko 3.000 eura, po zakonu, dodatno primati i penzije kao “stečeno pravo koje im se ne može ograničiti ili oduzeti”.Podsjetimo, povodom informacije da će biti “penzionisan” uz izdašnu optremninu, krajem prošle godine saopćenjem se oglasio Bakir Izetbegović koji je najavio da će u slučaju da je dobije, optremninu donirati u dobrotvorne svrhe.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top