Nogomet

Veliki preokret u Chelseaju. Zaklada odbila preuzeti klub od Abramoviča

Foto: EPA

Vlasnik Chelseaja Roman Abramovič jučer je objavio kako upravljanje predaje klupskoj humanitarnoj zakladi. Otkako je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, Abramovič, kao dugogodišnji suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, našao se pod pritiskom.

No britanski The Telegraph piše kako povjerenici zaklade još nisu prihvatili Abramovičevu odluku. O planu predsjednika navodno su čuli tek jučer. Na brojna pitanja nemaju odgovore, zbog čega još uvijek razmišljaju o tome potezu. Zabrinutost o vođenju kluba, prema spomenutom mediju, uključuje nekoliko pitanja.

Je li vođenje nogometnog kluba kompatibilno sa zakonom o dobrotvornom radu, trebaju li otvoriti novi poslovni subjekt, kome bi bili odgovorni te što je s donošenjem odluka u budućnosti, pitaju se povjerenici zaklade. Također, ne žele biti tek Abramovičev paravan, koji bi usto mogla sankcionirati država.

Cilj je bio zaštititi ugled?

Otkako je Abramovičev plan objavljen, povjerenici zaklade s odvjetnicima rade na potencijalnom rješenju, piše The Telegraph. Zaklada se, inače, bavi nogometom nižih, amaterskih razina te organizacijom radionica poput one kojom se obilježava Holokaust. Upitno je, zato, kako bi sada odjednom vodila cijeli klub.

Valja naglasiti kako je Abramovič i dalje vlasnik Chelseaja. Iz kluba napominju kako nisu i neće biti na prodaju, iako se očekuje interes brojnih strana. Promjenu u vlasništvu nad klubom mora potvrditi vodstvo Premier lige, a zahtjevi za time dosad se nisu pojavili.

Sankcionira li britanska vlada Abramoviča, posljedice će osjetiti i Chelsea. U nizu pitanja jest i ono hoće li, kada i u kojoj mjeri Abramovič ponovno moći voditi klub. “Čini se kako je cilj jučerašnje objave bio tek zaštititi ugled kluba i omogućiti mu davanje izjava o invaziji na Ukrajinu, nevezanih uz Abramoviča”, smatraju u Telegraphu.

Taylor: Upravljanje je tek posao skrbnika

Podsjetimo, nakon što se Abramovič navodno povukao, Chelsea je objavio: “Situacija u Ukrajini je zastrašujuća. Chelsea u mislima ima sve koji su u Ukrajini. Svi u klubu bore se za mir.” Eventualne nove rukovoditelje londonskog kluba također bi trebalo potvrditi ligaško vodstvo.

A oni moraju ispunjavati određene uvjete: ne smiju imati kaznenu presudu, biti upleteni u narušavanje sportskih i nogometnih propisa ili osuđeni za namještanje utakmica. Odvjetnici su poručili kako su im potrebne dodatne informacije o pravnom statusu Chelseaja:

“U pravnom kontekstu, upravljanje ne znači ništa više od posla nadzora ili brige o nečemu, drugim riječima posao skrbnika”, rekao je Stephen Taylor Heath, odvjetnik zadužen za sportsko pravo iz tvrtke JMW Solicitors, prenosi Telegraph.

Puno je pitanja nad preuzimanjem vodstva

“Dioničar može imenovati kandidata u upravu tvrtke da se brine o njegovim interesima. Postoji mogućnost da Abramovič zapravo govori da zaklada treba djelovati kao njegov de facto kandidat u upravnom odboru”, dodaje Taylor Heath.

“U tome smislu, bilo bi razborito da zaklada u ovoj fazi razmotri treba li uopće prihvatiti koncept djelovanja kao upravitelja. To bi moglo ugroziti njihov položaj. Abramovič kaže kako vjeruje da zaklada želi najbolje za klub.

Istinitost izjave bit će pod upitnikom ukoliko će interes kluba biti suprotan Abramovičevu interesu. Što će biti ako će Abramovič pokušati naplatiti svoje zajmove? Što ako bi klub pokušao poduzeti korake k odvajanju vlasništva?” pita se odvjetnik.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top