Regija

Vučić: Ostario sam 10 godina u prethodna tri dana

Foto: Agencije

Njemačka ima najrazvijeniju vojnu industriju u Evropi i bit će najsnažnija vojska u Evropi. A na nas viknu kad uložimo par miliona, rekao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uveličao je početak izgradnje pogona tvornice “Wacker Neuson” u Kragujevcu te komentirao aktualna događanja oko ukrajinske krize.

Upitan da li će Srbija snositi posljedice zbog neuvođenja sankcija Rusiji, kao i da prokomentira objavu Karla Bildta (Carl) na Twitteru da se zbog toga Srbija može pozdraviti od EU, predsjednik Srbije je istaknuo da je riječ o iživljavanju jačih nad slabijima.

Ne pamtim da je ovako teška situacija bila, da citiram Lauševića, “Godina prođe, ali dan nikad”. Ostario sam 10 godina u prethodna tri dana, rekao je Vučić komentirajući situaciju u Ukrajini i pritisak na Srbiju da uvede sanakcije Rusiji, piše b92.

Niko se ne može usporediti s Nijemcima

Govoreći o zahtjevu Kosova da se hitno primi u NATO, Vučić ističe da nije riječ o novoj ideji.

Prvi put sam čuo za to prije par mjeseci, to nije ideja Albanaca s Kosova, to je ideja njihovih lobista u EU i SAD – rekao je vUČIĆ.

Zašto je to njima važno? Pod jedan, time žele natjerati četiri zemlje EU, koje su članice NATO-a, da priznaju nezavisnost tzv. Kosova. Ne možete postati članica NATO-a ako niste država. To je način, ali i izgovor za dio zemalja da to prihvate i kažu moramo jer nemamo drugi izlaz rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara o naoružavanju Njemačke, Vučić kaže da ne zna točno da li je ulaganje od 100 milijardi eura koje Njemačka namjerava uložiti u vojsku na godišnjem ili petogodišnjem nivou, ali ističe da je to izuzetno važno.

Niko se ne može usporediti s Nijemcima po tom pitanju, jer imaju najrazvijeniju vojnu industriju u Evropi i bit će najsnažnija vojska u Evropi. A na nas viknu kad uložimo par miliona – rekao je Vučić te naglasio da će kada Njemačka postane najjača vojna sila u EVropi, to značiti da se mijenja sve.

Govoreći o navodnom hibridnom ratu protiv Srbije, Vučić je novinarima uputio kontrapitanje: “Zašto mislite da se to ne događa? Da li stvarno mislite da se svi raduju uspjehu Srbije?”

Ne možemo podržati napad na Ukrajinu

Hibridni rat se vodi jer se ne vesele uspjesima Srbije… Iz dijela regije koji su mislili da su riješili sve, ušli u EU i NATO, zdrobili Srbiju i da je srpska vojska nestala. I sada, odjednom, Srbija dvostruko brže raste od njih i po BDP-u, jača i vojska, i zašto bi to voljeli? Njihovo ponašanje je logično, rekao je Vučić u Kragujevcu nakon početka izgradnje pogona njemačke tvornice.

Vučić je rekao da se njemu čini nevjerovatno što neko, u trenutku kada se vodi rat u Ukrajini, nema fokus na tom problemu nego sve koristi za napad na Srbiju.

U bar tri zemlje ne bave se ni sa čim drugim nego Srbijom. A što mislite, da će nam čestitati što imamo bolji Klinički centar nego u Zagrebu i Ljubljani zajedno – rekao je Vučić.

Svaka laž protiv Srbije je dozvoljena. Ali ne zaboravite, Srbija je naučila da je gazite. Treba li ih podsjetiti na 24. i 17. i što su Srbiji radili prije 23 godine? Zato smo mi za očuvanje međunarodnog prava i zato ne možemo podržati napad na Ukrajinu, zaključio je predsjednik Srbije, piše b92.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top