BiH

Johnson o granatiranju Harkova: Podsjetilo me na bombardovanje Sarajeva i pijace Markale

Boris Johnson boravio u Estoniji i Poljskoj (Screenshot: YouTube)

Premijer Velike Britanije Boris Johnson boravio je danas u posjeti Poljskoj i Estoniji gdje se sastao s liderima ovih zemalja s kojima je razgovarao o trenutnim dešavanjima u Ukrajini.Tokom posjete vojnoj bazi Tapa u Estoniji, Johnson je zajedno s premijerkom ove države Kajom Kallas i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o posljednjim dešavanjima i bombardovanju koje vrše ruske trupe.

Između ostalog, britanski premijer se osvrnuo na današnje bombardovanje Harkova te ga je uporedio s bombardovanjem Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Kada je riječ o dešavanjima u Harkovu, to je apsolutno bolesno. Podsjetilo me na, ako se sjećate, bombardovanja Sarajeva i tržnice Markale koje su izvršile srpske snage”, rekao je Johnson.

Nakon posjete Estoniji, Johnson je otišao u Poljsku gdje je također s medijima podijelio razmišljanja Velike Britanije o ratu u Ukrajini te je poručio kako se Velika Britanija ne namjerava boriti protiv ruskih snaga na tlu Ukrajine.

“Britanske trupe ostaju čvrsto unutar granica NATO saveza. Sve mjere koje su do sada poduzete nisu ništa drugo do odbrambene mjere. NATO je odbrambeni savez, da se bilo koja članica NATO-a umiješa u sukob s Rusijom to bi bio ogroman korak ka eskalaciji i o tome niko ne razmišlja”, rekao je britanski premijer.

Osvrnuo se i na zahtjeve Ukrajine za uspostavljanjem tzv. “no fly zone” iznad Ukrajine.

“To je veoma, veoma veliki korak i jednostavno nije na dnevnom redu nijedne zemlje NATO saveza. Takva odluka uključuje obaranje ruskih aviona iznad ukrajine. NATO saveznici ne žele da se direktno sukobljavaju s ruskim snagama jer bi to signaliziralo sveopšti rat s Rusijom”, zaključio je Johnson.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top