Svijet

Koliko je Putinovo bogatstvo?

Foto: EPA + Youtube

Moć kvari, a apsolutna moć kvari apsolutno – poznata je izreka o diktatorima, tiranima i apsolutistima kroz povijest. Kada još ta apsolutna moć traje više od dva desetljeća, kao što je u Putinovom slučaju, tijekom vremena se pomoću te moći nakupi i cijelo bogatstvo. Uostalom, tko može zaustaviti onoga tko ima apsolutnu moć u nagomilavanju bogatstva?

Nije bogatstvo samo po sebi loše, loš može biti samo način stjecanja tog bogatstva. U uređenijim državama, u kojima zakon vrijedi za sve isto, nemoralni načini stjecanja bogatstva bit će ograničeni i sankcionirani. To nije važno samo zbog moralnih pitanja nego i ekonomskih jer stjecanje bogatstva na nemoralan i koruptivan način ozbiljno narušava gospodarski razvoj zemalja i standard građana.

Putin je spreman ubijati da bi skrio istinu o svom bogatstvu

Putinovo bogatstvo, odnosno njegovi pravi razmjeri, odavno su predmet špekulacija. Njegova imovinska kartica koju je objavio prije izbora 2018. s razlogom je izazvala podsmijeh – u njoj je, naime, kao svoju imovinu naveo Ladu iz 2009. i dvije sovjetske Volge iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, stan od 75 kvadrata u Moskvi, uz ušteđevinu od 13,8 milijuna rubalja, odnosno 241 tisuće dolara.

Sumnje u službene informacije o Putinovom bogatstvu odavno su predmet rasprava u Rusiji i svijetu. Doduše, Putinov režim se jako potrudio da se o tome ne govori, zabranjujući medijima da o tome pišu uz prijetnju sudskog progona, proganjajući aktiviste koji su o tome pisali i likvidirajući one koji su postavljali previše pitanja.

Lista Putinovih žrtava, ljudi koje je Putin dao doslovno ubiti, poduža je. Ali mogu se izdvojiti bar oni za koje je sigurno utvrđeno da su likvidirani zbog toga što su javno kritizirali Putinov režim; Aleksandar Litvinenko (otrovan), Ana Politkovskaja (upucana ispred svog stana), Natalija Estemirova (oteta i upucana u glavu), Stanislav Markelov (upucan), Anastasia Baburova (upucana), Boris Nemcov (upucan), Paul Klebnikov (upucan iz automobila), Sergej Jušenkov (upucan) i još mnogi drugi.

Većina žrtava je ubijena zbog toga što je istraživala povezanost između Putina i ruskih oligarha, korupcijsku mrežu i načine pranja novca.

Putinova palača

Aleksej Navalni, odvjetnik i antikorupcijski aktivist koji je u međuvremenu postao i oporbeni lider, preživio je pokušaj atentata. 2020. otrovan je nervnim agensom novičokom, ali je nakon liječničke brige u Berlinu ipak preživio i oporavio se. Uhićen je pri povratku u Rusiju i trenutno se nalazi u zatvoru, gdje odslužuje kaznu od dvije i pol godine, nakon procesa za koji on, ali i Europski sud za ljudska prava, tvrdi da je bio politički motivirana.

Navalni je već godinama glasan u svom kritiziranju korupcijske mreže koja se u Rusiji proteže u sve pore društva, a iza koje stoje Putin i oligarsi. Koliko je korupcija raširena govori podatak da je Rusija prema Indeksu percepcije korupcije najkorumpiranija država u Europi.

 Ali Navalni je i iz zatvora nastavio sa svojim aktivističkim radom, posredno preko svojih suradnika, sve dok u lipnju prošle godine sud u Moskvi nije zabranio njegovu Zakladu protiv korupcije kao “ekstremističku organizaciju”.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top