ISTAKNUTE VIJESTI

Vučić: Mi smo protiv sankcija Rusiji sve dok možemo izdržati

Foto: EPA

Srbija se pridružuje svakom glasanju u pogledu kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali se neće pridružiti uvođenju sankcija Rusiji, a tako će biti bar dok možemo izdržati”, izjavio je danas srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Novinari su ga pitali za srpsko stajalište

Vučić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje o stajalištu Srbije na glasanju koje se očekuje na posebnoj sjednici Opće skupštine UN-a o napadu Rusije na Ukrajinu, koju je sazvalo Vijeće sigurnosti UN-a.

“U svemu što se tiče rušenja i kršenja teritorijalnog integriteta Srbija će se pridružiti, a kada su u pitanju sankcije, neće se pridruživati”, rekao je Vučić novinarima nakon obilježavanja početka gradnje dionice ceste Sremska Rača – Kuzmin, koja bi trebala biti dio autoceste Beograd – Sarajevo.

“I tako će biti bar dok možemo izdržati”, kazao je Vučić očito aludirajući na moguće pritiske da se njegova zemlja, kao kandidatkinja za članstvo u EU, prikloni sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji, s kojom gaji tradicionalno prijateljstvo.

O podizanju Hrvatske vojske: To je njihovo pravo, neka rade svoj posao

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o podizanju stupnja pripravnosti HV-a, Vučić je, prema izvješću Tanjuga, rekao kako nema razloga za podizanje borbene spremnosti Vojske Srbije te da od toga ne želi raditi predstave.

“To je njihovo pravo. Neka rade svoj posao. Mi nemamo razlog podizati borbenu spremnost. Ne radimo to predstave radi”, rekao je srpski predsjednik.

U povodu Plenkovićeve ocjene da se u Zagrebu s posebnom pozornošću prate sva zbivanja u susjedstvu i na jugoistoku Europe, Vučić je rekao kako je, u kontekstu te zainteresiranosti, trebao pozvati hrvatskog premijera na današnje otvaranje radova na autocesti.

Piknuo je Plenkovića: Oni nemaju ni prugu ni vlak za te brzine

“Siguran sam da je radostan zbog toga. Imamo mnogo toga još, posebno sam siguran da će pratiti našu prugu od 200 kilometara na sat, oni nemaju ni prugu ni vlak za te brzine”, naveo je Vučić. On je ponovio ranije ocjene da hrvatski mediji vode hajku protiv njega i Srbije sa željom da se naškodi Srbiji.

“To nije fer i korektno, ali razumijem. Zašto bi oni bili na strani uspješne Srbije?” upitao je Vučić.

Srpski predsjednik je istaknuo da se Srbija danas približava Hrvatskoj po broju autocesta nakon što je prije 12 godina Hrvatska, inače jedna od najbolje autocestama umreženih zemalja, imala tri puta više kilometara autocesta nego Srbija.

Vučić je naveo i da je Hrvatska, kada je on postao premijer, imala BDP od 43 milijarde eura, a Srbija 35 milijardi, dok je danas BDP Srbije na razini od 53 milijarde eura. 

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top