Svijet

Navalni iz zatvora: Ako želimo kraj rata, napunimo zatvore i marice svojim tijelima

Foto: Profimedia

Aleksej Navali, vodeći politički oponent Vladimira Putina koji se trenutno nalazi u ruskom zatvoru, objavio je na Twitteru osvrt na rat u Ukrajini i situaciju u Rusiji.

Navalnijev osvrt objavljen je na službenom Twitter profilu ruskog oporbenog čelnika. Iako Navalni u zatvoru nema pristup internetu, pretpostavlja se da ga je izdiktirao svom odvjetniku.

Riječi Alekseja Navalnog prenosimo u cijelosti.

“Ne možemo biti kukavice koje se prave da ne vide agresivni rat poludjelog cara”

“Mi – Rusija – želimo biti nacija mira. Nažalost, malo tko nas sada tako može nazivati. No u najmanju ruku možemo ne postati nacija uplašenih, ušutkanih ljudi. Kukavice koje se prave da ne primjećuju agresivni rat koji je pokrenuo poludjeli car protiv Ukrajine”, napisao je Navalni.

“Ne mogu, ne želim i neću šutjeti i gledati kako pseudohistorijski nonsens o događajima od prije 100 godina postaje izgovor da Rusi ubijaju Ukrajince, a oni, braneći se, ubijaju Ruse”, napisao je Putinov zatvoreni oponent.

“U dvadesetim godinama 21. stoljeća mi gledamo vijesti o ljudima koji gore u tenkovima i bombardiranim kućama. Gledamo na TV-u prijetnje pokretanjem nuklearnog rata”, piše Navalni. “Ja sam iz SSSR-a. Tamo samo rođen. Glavna fraza SSSR-a iz mog djetinjstva glasila je ‘borba za mir’. Pozivam sve da izađu na ulice i bore se za mir”, pozvao je oporbenjak.

“Putin nije Rusija”

“Putin nije Rusija. I ako postoji išta u Rusiji na što možete biti najviše ponosni, to je 6824 ljudi koji su privedeni jer su, bez ikakvog razloga, izašli na ulice noseći plakate na kojima piše ‘Ne ratu'”, stoji u objavi.

“Kažu da netko tko nije bio na prosvjedu i ne riskira uhićenje ne može pozivati na prosvjed. Ja sam u zatvoru, tako da mislim da mogu. Ne možemo više čekati. Gdje god da ste, u Rusiji, u Bjelorusiji ili na drugoj strani planeta, izađite na glavni trg u svom gradu svakog dana u 2 popodne”, napisao je.

“Moramo stisnuti zube”

“Ako ste u inozemstvu, izađite pred rusku ambasadu. Ako možete organizirati prosvjed, napravite to vikendom. Da, prvog dana će se možda pojaviti malo ljudi. A drugog – još manje. Ali moramo stisnuti zube, prevladati strah te izaći na ulice i zahtijevati kraj rata. Svakog tko bude uhićen moraju zamijeniti dva nova prosvjednika”, stoji u objavi Navalnog.

“Ako želimo zaustaviti rat, moramo napuniti zatvore i marice vlastitim tijelima. Sve ima svoju cijenu, a sad, u proljeće 2022. godine, moramo tu cijenu platiti. Nitko to neće napraviti umjesto nas. Nemojmo ‘biti protiv rata’. Borimo se protiv rata”, zaključio je.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top