ISTAKNUTE VIJESTI

Stoltenberg: BiH je ugrožena namjerama Rusije da proširi sferu utjecaja, NATO mora pomoći

Jens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE)

Po završetku današnjeg vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova NATO saveza generalni sekretar Jens Stoltenberg izjavio je da je Bosna i Hercegovina zajedno s Gruzijom ugrožena željom Rusije da proširi sferu utjecaja.

Na početku je kazao da NATO i cijeli svijet osuđuju rusku brutalnu agresiju na Ukrajinu.

“Ovo je najgora vojna agresija u Evropi u posljednjih nekoliko decenija”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da će dani koji dolaze vjerovatno biti mnogo gori nego što smo do sada vidjeli.

“S više mrtvih, više patnje i više uništavanja”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je da će Rusija platiti veoma visoku cijenu i da je ovo “Putinov rat”, onaj koji je on odabrao, planirao i poveo ga protiv miroljubive zemlje.

“Osnažili smo svoje snage na moru, kopnu i u zraku. Saveznici su poslali još hiljade trupa na istočne granice i prvi put aktiviramo NATO snage za brzo djelovanje. Imamo više od 130 aviona u stanju visoke pripravnosti, kao i 200 brodova od sjevera do Sredozemlja. Nastojat ćemo zaštititi svaki pedalj svoje teritorije”, rekao je Stoltenberg.

U nastavku je spomenuo i našu zemlju.

“NATO je odbrambeni savez. Naš osnovni zadatak jeste da očuvamo sigurnost naših 30 nacija. Mi nismo dio ovog konflikta i imamo odgovornost da osiguramo da se konflikt ne proširi izvan Ukrajine”, istakao je Stoltenberg.

Dodao je da bi to predstavljalo dodatnu eskalaciju i odnijelo puno više života. Istakao je da Rusija nastoji proširiti sferu utjecaja i spriječiti države da izaberu svoj put.

“Zato su ministri diskutovali o tome da podrže partnere koji su izloženi takvom riziku, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Stoltenberg.

“NATO saveznici godinama osiguravaju pomoć Gruziji i BiH i ostalim partnerima. Nismo donijeli konačnu odluku, ali postoji široko uvjerenje da moramo učiniti više da podržimo ove zemlje. Ojačati njihovu odbranu i sigurnosne institucije, reforme, trening, ali i potencijalno proširiti aktivnosti u podršci ovim zemljama. Zbog onog što smo vidjeli u Ukrajini, ove zemlje su možda izložene riziku, izložene dodatnim subverzijama”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je ruska agresija stvorila novu realnost gdje su fundamentalni principi ugroženi silom i suočeni smo s konfliktom u godinama koje dolaze.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top