ISTAKNUTE VIJESTI

Nastradala hrabra Ukrajinka koja je dokumentirala humanitarne napore na prvoj liniji fronta

Anastasija Yalanskaya (Screenshot: YouTube)

Mlada ukrajinska volonterka tragično je stradala dok je dostavljala hranu u lokalni azil za pse izvan Kijeva, a učestvovala je u brojnim humanitarnim akcijama i pomagala mališanima u ratu.

Anastasija Yalanskaya bila je jedna od tri volonterke koje su umrle dok je krenula na putovanje do skloništa u Buči – otprilike 28 kilometara od Kijeva.

Ova 26-godišnja ljubiteljica životinja bila je u središtu ruskog ratovanja i redovno je dokumentovala svoje hrabre humanitarne napore na prvoj liniji fronta putem društvenih mreža.

Ukrajinka je nekoliko dana prije smrti posjetila odjeljenje vrtića u Brovarima, gdje je prijavila da je oko 40 djece ostalo bez hrane i potrepština poput pelena i salveta.

Trećeg marta snimljena je kako sjedi u zadnjem dijelu vozila okružena komadima hrane za pse dok je dostavljala namirnice u sklonište koje je navodno bilo bez hrane tri dana.

Samo nekoliko dana ranije Yalanskaya je detaljno opisala jezivu ratnu stvarnost.

Ona je 27. februara obavijestila svoje pratioce da je provela noć u vozilu na podzemnom parkingu kako bi izbjegla bombe koje su eksplodirale u tom području.

S nadom da bi mir uskoro mogao biti postignut, rekla je: “Svejedno će se složiti. Prije ili kasnije. Molim vas neka bude što prije, da ne bude kasno.”

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top