Hrana i pice

Dijabetičarka otkrila koje su žitarice najbolji izbor za osobe s dijabetesom

Foto: Pexels

Nema sumnje da su žitarice ukusna i jednostavna opcija za doručak ili međuobrok u bilo koje doba dana. Međutim, one često sadrže šećer i ugljikohidrate koji mogu povisiti razinu glukoze u krvi. To može biti problem za osobe s dijabetesom.

U isto vrijeme, to ne znači da ih dijabetičari trebaju izbjegavati. Mogu ih jesti sve dok je riječ o nezaslađenim žitaricama od cjelovitog zrna, kaže dijetetičarka Dana Ellis Hunnes za Eat This. 

“Nezaslađene žitarice najbolji su izbor za dijabetičare jer mogu pojesti cijelu porciju, a zasitne su i bolje za kontrolu šećera u krvi. Birajte verzije od usitnjene pšenice, žitarice od mekinja, zobene žitarice i slično”, pojasnila je. 

Kako biste obogatili svoj doručak, uvijek možete dodati kikiriki ili druge orašaste plodove svojoj zdjelici, napominje Hunnes. Također, dobrodošlo je i voće poput borovnica, jagoda, malina ili banane. 

Obratite pozornost i na tekućinu s kojom pripremate žitarice. Hunnes savjetuje nezaslađeno biljno mlijeko koje sadrži proteine (sojino mlijeko, mlijeko od proteina graška, laneno mlijeko).

Koliko žitarica možete pojesti ako imate dijabetes ovisi o dobi, težini, razini aktivnosti i spolu, ali i o vrsti žitarica. 

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top