ISTAKNUTE VIJESTI

CIA najavljuje eskalaciju: Putin je planirao zauzeti Kijev u dva dana

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin planirao je zauzeti glavni grad Ukrajine Kijev u roku od dva dana, rekao je šef CIA-e William Burns.

“Putin je sada ljut i frustriran”

Govoreći na saslušanju u Kongresu Burns je upozorio američke zastupnike: “Mislim da je Putin sada ljut i frustriran. Vjerojatno će udvostručiti snage i pokušati slomiti ukrajinsku vojsku s malo obzira prema civilnim žrtvama.”

Burns je rekao da on i CIA analitičari ne vide kako Putin može postići cilj zauzimanja Kijeva i zamjene vlade predsjednika Volodimira Zelenskija promoskovskim marionetskim vodstvom.

“Ne vidim kako može postići takav cilj i gdje to vodi. Vjerujem da će u sljedećih nekoliko tjedana udvostručiti ulog i sve uložiti u to s malo obzira prema civilnim žrtvama”, rekao je Burns odboru.

Burns je, međutim, istaknuo da je apsolutno uvjeren da će Ukrajinci nastaviti pružati otpor učinkovito i odlučno. Dodao je da se Putin gušio u zapaljivoj kombinaciji tuge i ambicija dugi niz godina.

Opisao je invaziju na Ukrajinu 24. veljače kao stvar dubokog osobnog uvjerenja čelnika Kremlja.

“Doći će do eskalacije”

“Naši analitičari procjenjuju da je malo vjerojatno da Putina odvrate neuspjesi i da će umjesto toga doći do eskalacije”, rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines. S tako visokim tenzijama, uvijek postoji potencijal za “neplaniranu eskalaciju”, dodala je Haines na istom sastanku pred kongresnim odborom.

Haines je rekla da obavještajni analitičari nisu primijetili promjene u ruskom nuklearnom položaju osim onoga što je zapaženo tijekom prethodnih međunarodnih kriza.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top