Svijet

Pentagon: Novi ruski konvoj ide prema Kijevu

Sjedinje Američke Države u utorak su objavile da iz pravca sjeveroistoka prema Kijevu ide novi ruski konvoj, dok onaj koji se sa sjevera približavao ukrajinskoj prijestolnici stoji već nekoliko dana.

“Želim vam obratiti pažnju na činjenicu da oni počinju pokušavati napredovati prema Kijevu sa sjeveroistoka”, rekao je novinarima visoki dužnosnik ministarstva obrane. “Procjenjujemo da su oko 60 kilometara udaljeni od grada”, precizirao je, ali nije mogao reći koliko je u konvoju vozila.

Pentagon tvrdi da su Rusi frustrirani

Po tom dužnosniku Pentagona, Rusi su “frustrirani” jer njihovo napredovanje sa sjevera prema Kijevu već nekoliko dana nije zabilježilo veći napredak zbog ukrajinskog otpora, logističkih problema i opskrbe.

Govorio je o glavnom ruskom konvoju od stotinjak vozila koji je na dvadesetak kilometara od Kijeva, a još je jedan blokiran oko 150 kilometara od glavnog grada, u Černihivu. Novouočeni konvoj dio je napora Moskve da “okruži Kijev i natjera ga na kapitulaciju”, rekao je dužnosnik.

“Kako nisu postigli geografski napredak za koji mislimo da su se nadali, pojačali su bombardiranja grada raketama, projektilima, topništvom i zračnim udarima”, dodao je, a rezultat toga je, kako je naglasio, da se sve više civila nalazi pod vatrom. “Jačaju pritisak na Kijev”, dodao je.

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top