ISTAKNUTE VIJESTI

Reportaža CNN-a: Kijev je pretvoren u tvrđavu, njegovi građani odlučili su ga braniti

Foto: Twitter

Prije samo dvije sedmice stanovnici glavnog grada Ukrajine odlazili su u trgovine, podučavali školarce ili radili za svojim uredskim stolovima. Ruska invazija je sve to promijenila, piše CNN.

Boreći se doslovno za svoje živote, civili koji su se pretvorili u vojnike dobrovoljce pomogli su u izgradnji odbrane s vojnom preciznošću i sada učestvuju u odbrani grada.

Rovovi sežu duboko u šumu, koja okružuje autocestu koja vodi u Kijev s juga, a utvrđeni rezervni položaji spremni su za sve što slijedi.

Ogromne metalne protutenkovske barijere, poznate kao ježevi zbog svog šiljastog oblika, postavljene su u pravilnim razmacima uz cestu. Improvizirane blokade od vreća pijeska i ogromnih betonskih blokova stoje na svakom izlazu. Stanovnici Kijeva odlučni su braniti svoj grad.

Plavo-žuta nacionalna zastava može se vidjeti posvuda, piše američka televizija.

Čini se da mnogi volonteri nisu dovoljno toplo odjeveni za hladno vrijeme. Nose civilnu odjeću uz velike kapute i trenirke kao neslužbene uniforme.

Oleksij Gončarenko, dobrovoljac na jednom od odbrambenih položaja u Kijevu, rekao je da na kontrolnoj tački boravi u četverosatnim smjenama. Lice mu je crveno od hladnoće.

“U redu je. Malo je hladno”, kaže i dodaje da mještani donose supe i slično.

Gotovo 40.000 dobrovoljaca pridružilo se snagama Teritorijalne obrane u prva dva dana nakon početka invazije, prema riječima načelnika štaba ukrajinskih oružanih snaga. Samo u Kijevu 18.000 ljudi je uzelo oružje kada su vlasti pozvale dobrovoljce i rezerviste.

Oleksij Jerinčak, koji vodi knjižaru i kafić u centru Kijeva, pretvorio je svoj prostor u volontersko središte.

“Pokušavamo se pripremiti za najgori scenarij u kojem bi nas opkolile ruske trupe i sve mreže snabdijevanja bile bi uništene. Stoga pokušavamo osigurati da su svi i svaka zgrada spremni za to”, rekao je Jerinčak CNN.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top