BiH

Usvojen prijedlog: Ukidaju se akcize na gorivo

Foto: Hayat

Na današnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama po hitnom postupku kojim ukidaju u Bosni i Hercegovini usvojen je sa 31 glasom za i jednim suzdržanim. Nije bilo glasova protiv.

To znači da je usvojeno ukidanje akciza na naftne prerađevine pa će tako cijena goriva biti jeftinija za 30 do 45 feninga. Da bi izmjene zakona stupile na snagu, moraju biti usvojene i u Domu naroda PSBiH.

Predlagač zakona Saša Magazinović je kazao da je obaveza Parlamenta i drugih institucija da koriste sve instrumente koji su im na raspolaganju.

Ovo je jedna od mjera kojom ćemo barem malo zaštiti mentalno zdravlje građana BiH. Ljudi su sluđeni, redovi koji su se formirali radi jedne vijesti u medijima, ljude podsjećaju na period pred izbijanje rata. Ova mjera neće riješiti ekonomske probleme, ali hoće smanjiti cijenu gorica za 35 do 40 feninga i poslat će poruku da mi koji sjedimo ovdje smo odgovorni. Podrška ovoj odluci postoji od šireg građanstva – istakao je Magazinović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top