ISTAKNUTE VIJESTI

Njemačka: Najveći broj novozaraženih od početka pandemije

Foto: EPA

Prvi put od početka pandemije koronavirusa u Njemačkoj je u jedan dan zabilježeno više od 250 tisuća slučajeva novih zaraza, objavio je danas Državni epidemiološki institut Robert Koch. Konkretnije, uredi za javno zdravstvo saveznih pokrajina prijavili su 262.752 slučaja.

Time je sedmodnevna incidencija u Njemačkoj porasla na 1388, a prošli je tjedan iznosila 1174. Ministarstvo zdravstva prošli tjedan priopćilo je kako je tzv. omikron val prešao svoj zenit i kako se očekuje pad broja novozaraženih. Od početka ožujka su na snazi nove, blaže mjere u borbi protiv pandemije.

Od 20. ožujka, kako je dogovoreno u veljači na sastanku saveznih i vlasti saveznih pokrajina, trebale bi biti ukinute sve mjere osim nošenja maski u zatvorenim prostorima. Neki stručnjaci upozoravaju kako se kod trenutnog porasta broja novozaraženih radi o šestom pandemijskom valu koji je prouzročila nova podvrsta varijante omikron.

Za naglo širenje odgovorna podvarijanta BA2

“Za naglo širenje zaraze odgovorna je nova podvarijanta BA2 u kombinaciji s popuštanjem mjera i dopuštenog okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima”, rekao je bioinformatičar Lars Kaderali za novinsku agenciju dpa. Epidemiolog Hajo Zeeb iz Njemačkog imunološkog društva tvrdi kako se ne radi o novom valu, nego o tome da peti val još nije u potpunosti prošao.

Stručnjaci smatraju da je osim popuštanja mjera i nove, zaraznije podvarijante virusa za porast broja novozaraženih kriv i rašireni osjećaj stanovnika da je korona prošla. Tome treba dodati da je od početka rata u Ukrajini pandemija u medijskom izvještavanju pala u drugi plan.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top