ISTAKNUTE VIJESTI

Žestoko / Zarobljeni ruski vojnici u Ukrajini zaprijetili Putinu!

Oficiri koji su zarobljeni tokom rata u Ukrajini, a koji su služili u vojno-obavještajnoj jedinici Oružanih snaga Rusije, na konferenciji za novinare u Kijevu glavnom gradu Ukrajine, pozvali su predsjednika Rusije Vladimira Putina da prekine napad na susjednu zemlju.

Ukupno sedam oficira obratilo se javnosti u prostorijama novinske agencije Interfax Ukraine.

Radi se o oficirima vojno-obavještajne jedinice Oružanih snaga Rusije, koji su zarobljeni u černigovskoj oblasti u Ukrajini.

Tokom obraćanja, koje su pratili brojni domaći i strani novinari, zarobljeni ruski vojnici govorili su o cijelom procesu dolaska u Ukrajinu.

Oficir Sergej Galkin istakao je da je od 2013. godine na vojnoj dužnosti po ugovoru sa jedinicom raspoređenom u ruskoj provinciji Samarskaya.

Istakao je da je svo osoblje 1. februara željeznicom evakuisano u provinciju Brjanskaja, uz obrazloženje da će učestvovati na zajedničkoj vježbi u Bjelorusiji, dodajući da su tamo boravili u kampu postavljenom u šumskom području.

Kako je rekao, upoznati su sa planom za napad na Ukrajinu nakon što su ostali u kampu oko tri dana.

“Tokom sastanka, naš komandant je pročitao naređenje vrhovnog komandanta (ruskog predsjednika) Vladimira Putina da se napadne Ukrajina i zauzme glavni grad Kijev. Naši telefoni i lične karte su potompokupljeni. Krenuli smo sljedećeg jutra”, ispričao je ovaj ruski oficir.

Dodao je da su, dok su se približavali granici pokrajine Černihiv u Ukrajini, njihova vozila ostala zaglavljena te da su neki iz jedinice bili u pripravnosti kako bi čuvali ta vojna vozila.

“U tom trenutku smo naišli na stanovnike tog regiona. Do sukoba je došlo kada je naš snajperist otvorio vatru. Vidjeli smo da lokalno stanovništvo ima mnogo oružja u rukama. Tražili su da se vratimo našim kućama. Mi smo, ustvari, tada odlučili da se predamo”, kazao je Galkin.

Drugi oficir Vladimir Rasskazov istakao je da je u jednom momentu pozvao svoje kolege vojnike da ostave oružje.

“Također, želim da se obratim Putinu. Pozivam ga da prekine napade na Ukrajinu. Jer kada se vratimo, ustat ćemo protiv njega”, kazao je ovaj oficir.

Brigada, u kojoj su služili oficiri, koje su zarobile ukrajinske snage, ranije je služila u svojstvu vojne policije u Siriji i prilikom okupacije Krima.

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top