Svijet

Bajden: SAD uvode nove sankcije Rusiji, pojačavamo pritisak na korumpirane ruske milijardere

Foto: CNN

Predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) objavio je danas nove sankcije Rusiji u svom obraćanju iz Bijele kuće. 

– “Dok Putin nastavlja svoj nemilosrdni napad, Sjedinjene Države i saveznici i partneri nastavljaju da rade u korak da pojačaju ekonomske pritiske na Putina i da dalje izoluju Rusiju na globalnoj sceni. Kasnije danas, zajedno s drugim saveznicima u NATO-u i zemljama G7, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i Evropska unija, zajedno ćemo objaviti nekoliko novih koraka da stisnemo Putina i da ga još više smatramo odgovornim za njegovu agresiju na Ukrajinu – rekao je Bajden. 

Korumpirani ruski milijarderi

Predsjednik SAD je rekao da na spisak dodaju nekoliko novih ruskih oligarha.

– G7 također pojačava pritisak na korumpirane ruske milijardere. Dodajemo nova imena na listu oligarha i njihovih porodica na koje ciljamo. Oni podržavaju Putina. Oni kradu od ruskog naroda i pokušavaju da sakriju svoj novac u našim zemljama. Oni su dio te kleptokratije koja postoji u Moskvi i moraju sudjelovati u bolu ovih sankcija – rekao je.

Sjedinjene Države će zabraniti uvoz alkohola i morskih plodova, poput votke i kavijara, iz Rusije, rekao je zvaničnik Bijele kuće za CNN. Zabran izvoza luksuzne robe u Rusiju, koju je Bajden pomenuo u svom govoru, uključivat će i predmete poput duhana, odjeće, nakita, automobila i antikviteta, rekao je zvaničnik administracije za CNN.

“Visoka cijena”

Ideja koja stoji iza ovoga, objašnjava zvaničnik, je da se nastavi povređivanje ruskih oligarha i najbogatijih u zemlji uskraćivanjem luksuza, dok SAD nastavljaju da vrše pritisak na one bliske Vladimiru Putinu. Također ima za cilj uklanjanje načina na koje ovi oligarsi mogu skloniti svoj novac, jer su već sve više zatvoreni od tradicionalnih finansijskih puteva, rekao je zvaničnik.

Na kraju, predsjednik SAD-a je upozorio da će Rusija platiti “visoku cijenu” ako budu koristili hemijsko oružje u Ukrajini.

– Neću govoriti o obavještajnim podacima, ali Rusija će platiti visoku cijenu ako budu koristili hemijsko oružje – zaključio je Bajden.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top